EU speelt cruciale rol in klimaatdoorbraak

Uwe Hermann, Flickr

Misschien wordt de door crisis geplaagde EU in de toekomst alsnog als redder van de wereld gezien. De EU zorgde namelijk voor een doorbraak in de klimaatonderhandelingen in Durban, waar gisteren tot de vroege uurtjes werd doorvergaderd.

Verschillende landen, waaronder de drie grootste vervuilers de VS, China, en India, werden het eens over bindende afspraken voor CO2-reductie. In 2015 zullen definitieve afspraken gemaakt worden die in 2020 effectief worden.

Het akkoord wordt gezien als een succes voor de EU, die al langer pleit voor een “routekaart” naar een opvolger van het Kyoto protocol. Deze routekaart is er nu gekomen, hoewel de onderhandelingen over de precieze inhoud nog lang niet afgerond zijn. Ook is het voor het eerst dat de VS zich aan klimaatdoelstellingen wil binden.

Het akkoord kwam tot stand nadat de EU overeenstemming zocht met ontwikkelende landen, die het meest vrezen voor de gevolgen van klimaatverandering. Ook speelde Connie Hedergaard, commissaris van de EU en verantwoordelijk voor klimaatbeleid, een belangrijke rol door een deal te sluiten met de Indiase onderhandelaar Jayanthi NatarajanIndia. In een opmerkelijk tweegesprek dat omringd werd door tientallen andere onderhandelaars wisten de beide vrouwen in de vroege ochtenduren tot overeenstemming te komen.

Volgens de Britse minister van Energie en Klimaatverandering Chris Huhne, die ook bij de besprekingen was, toont Durban dat “als de EU eensgezind is, ze een cruciale rol kan spelen in het verdedigen van nationale belangen.” Individuele landen kunnen dat niet op dezelfde manier.

Bron: Independent

Lees ook

Fop voorstel zet akkoord onder druk in Durban

Forse kritiek op natuurwet Bleker

Waarom Durban zinloos én zinnig is

Over de schrijver