EU wil preventief stoppen met gebruik giftige chemicaliën

 

nist6ss (Flickr.com)

Vorige week gaven we al tips hoe je schadelijke chemicaliën in je voedsel en huishoudelijke producten kunt vermijden. De European Environment Agency (EEA), een agentschap van de EU, wil nu preventief stoppen met het gebruik van chemicaliën in de Europese voedselindustrie. Aanwijzingen van de afgelopen vijftien jaar verzameld in een rapport, geven aanzet tot serieuzer nadenken over het huidige gebruik van giftige stoffen. Gebruik moet aan banden worden gelegd tot er beter bekend is wat het werkelijke effect is van endocriene disruptor chemicaliën (EDC’s)  op het menselijk lichaam.
Stoffen waarvan vermoed wordt dat zij EDC’s bevatten zijn terug te vinden in allerlei dagelijkse producten zoals zonnebrandcrème, plastic flesjes en bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Het zijn stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en daardoor lang in het milieu en het menselijk lichaam blijven hangen. Giftige stoffen zijn bijvoorbeeld pesticiden in de landbouw, Bisfenol A (ook wel BPA genoemd) is de coating van kunststof producten en oxybenzon werkt als UV filter in zonnebrand en parfum.
EDC’s staan er om bekend dat ze storing veroorzaken in het hormoonsysteem van mensen en dieren. Dit levert ernstige gezondheidsschade op zoals vruchtbaarheidsproblemen, verschillende soorten kanker, hersenziektes en diabetes. Ook het effect van chemicaliën op overgewicht en obesitas is niet uitgesloten.
Het is nog onmogelijk om sluitend wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten van EDC’s op de volksgezondheid, omdat de gevolgen pas na tientallen jaren meetbaar zijn. Men vermoedt dat kleine hoeveelheden al risicovol zijn en bij blootstelling aan een ‘cocktail’ van chemicaliën.
Ook commerciële belangen spelen mee. Het reguleren van bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden in de landbouw heeft een grote financiële impact. De Engelse onafhankelijke voedselveiligheid organisatie (HSE) wil daarom dat in Engeland alleen de meest schadelijke chemicaliën de ‘EDC status’ toegekend krijgen.
Het verschenen rapport legt de nadruk op het gebrek aan kennis en de noodzaak voor verder onderzoek. De EEA pleit vanwege deze onzekerheid chemicaliën daarom uit voorzorg te verbieden, totdat effecten beter worden begrepen. De chemische industrie daarentegen vraagt om meer wetenschappelijk bewijs voordat restricties worden ingevoerd.
Bron: The Guardian, European Environment Agency
Lees ook
4 tips om dikmakende chemicaliën te vermijden
Check met de Cosmeticawijzer welke stoffen je tijdens je zwangerschap beter kunt vermijden
De oorzaak van obesitasepidemie in de VS 

Over de schrijver

1 reactie op “EU wil preventief stoppen met gebruik giftige chemicaliën”

  1. Goed stuk!
    "De chemische industrie daarentegen vraagt om meer wetenschappelijk bewijs voordat restricties worden ingevoerd."
    De chemische industrie denkt alleen aan hun inkomsten helaas. Er zijn al heel veel wetenschappelijke studies waar schadelijke effecten op bijv ratten andere proefdieren zijn vastgesteld (wel naar dat daar proefdieren voor nodig zijn geweest).
    Het lijkt mij logisch dat wat schadelijk is voor dieren ook schadelijk voor mensen is, maar de chemie wil kennelijk eerst veel zieke mensen en doden zien., voor ze voldoende 'bewijs' hebben. Doet me erg denken aan het verloop rond het DES-schandaal.

Reacties zijn uitgeschakeld.