Europa kouder dankzij smeltend Noordpoolijs?

Als dit onze kant opkomt… Foto: {pranav}, Flickr

In de bekende rampenfilm “Day after tomorrow” wordt de wereld door een ijstijd getroffen. Klimaatverandering doet de richting van de Zuidelijke golfstroom draaien, waardoor koud water uit de poolgebieden stroomt en zorgt voor de abrupte start van een ijstijd. Hoewel de film gevuld is met onwaarschijnlijke gebeurtenissen, is het scenario iets geloofwaardiger geworden door een nieuwe studie van Britse wetenschappers. Zij melden dat door smeltend Noordpoolijs Europa kouder kan gaan worden.
Ten noorden van Alaska bevindt zich een enorma massa ijs en zoet water die langzaam rondjes draait. Deze wordt de Beaufort Gyre genoemd, en is ongeveer zo groot als de Noordzee. De Britse wetenschappers denken dat het koude water van de Beaufort Gyre door veranderende weersomstandigheden zich over de hele Arctische Oceaan zal verspreiden, ook richting Europa.
De afgelopen 15 jaar is de waterhoogte van de Beaufort Gyre met 15 cm gestegen door smeltend ijs en water vanuit rivieren. Als de heersende Arctische winden zullen draaien, wat in de recente geschiedenis vaker gebeurd is, kan het water uit de ronddraaiende zeestroom ontsnappen en zo bijdragen aan klimaatverkoeling.
Als het water richting Europa komt, zal het mogelijk ook de Atlantische golfstroom kunnen afremmen. Deze stroomt vanaf de Evenaar naar Europa en brengt veel warmte mee, waardoor wij een relatief warm klimaat hebben. De wetenschappers zijn nog wel erg voorzichtig over de conclusies van hun onderzoek. Volgens Reuters is de Beaufort Gyre “een van de minst begrepen watermassa’s op aarde.”
Bron: Reuters, Center for Polar Observation and Modeling
Lees ook
Klimaatopwarming komt door wolken, niet door mensen
We kunnen maar beter leren leven met klimaatverandering
Shampoo bevat stof die zenuwstelsel aanpast

Over de schrijver

1 reactie op “Europa kouder dankzij smeltend Noordpoolijs?”

  1. Een onbegrijpelijk "als.. als.." verhaal.
    Al eerder is geopperd dat de golfstroom zou vertragen, met bij ons koudere winters. Metingen laten dat niet zien!
    Indien het ijswater meer verdwijnt via Canada kan dat de golfstroom juist versterken en krijg je het omgekeerde gevolg, dus zachtere winters in Europa en meer kou in Canada en VS

Reacties zijn uitgeschakeld.