Europa weigert smerige olie uit teerzanden

Foto: Milieudefensie

Ondanks zware druk van Canada en een indrukwekkende lobbycampagne van de olie-industrie heeft de Europese Commissie olie uit teerzanden als milieuvervuilend bestempeld in een belangrijke nieuwe richtlijn. Milieuverenigingen spreken van een historische beslissing.

Deze week besliste de Europese Commissie over de Fuel Quality Directive, een richtlijn die aan de verschillende soorten brandstoffen een vervuilingscore geeft. Teerzanden krijgen daarin een zeer negatieve score toegekend van 107 gram CO2 equivalent per megajoule, veel meer dan conventionele olie, met 87,5 gram. De score kan erg belangrijk worden, omdat de EU in 2008 heeft besloten dat de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen voor het transport voor 2020 met 6 procent verminderd moet zijn. Brandstoffen met een slechte score krijgen het daarmee moeilijker om verkocht te worden binnen de Europese Unie.

Lees verder op Duurzaam Nieuws.

Lees ook: Teerzandolie is een ramp voor het klimaat

Over de schrijver

2 reacties op “Europa weigert smerige olie uit teerzanden”

  1. Olie uit teerzanden wordt gewonnen met heel veel energie uit aardgas. je verbruikt dus heel veel fossiele brandstof om fossiele brandstof te winnen. Vandaar de veel hogere CO2 uitstoot dan zelfs gewone olie.

Reacties zijn uitgeschakeld.