5 verrassende Europese bestemmingen als alternatief voor een verre reis

Duurzamer reizen? Begin daar waar de meeste winst te behalen valt: minder ver vliegen. Tot wel 95% van de CO₂e-uitstoot van een verre reis komt namelijk van de vlucht. Als bewuste reiziger maak je met de keuze van je bestemming dan ook alle verschil. Geen zorgen, want op avontuur hoef je echt niet in te leveren als je dichterbij blijft. Wij zetten 5 avontuurlijke Europese bestemmingen voor je op een rij.

Wil je bergbeklimmen? De Spaanse Picos de Europa blazen je omver, terwijl de planeet je dankbaar is dat je met je retourtje Bilbao 1200 kilo CO₂e bespaart ten opzichte van de Himalaya. Liever wildlife spotten? Verruil je safari in Afrika voor een tocht door ongerept Roemenië en spot beren en wolven voor nog geen vijfde van de uitstoot. Deze Europese bestemmingen zorgen voor een vakantie met een groot avontuur en een kleine voetafdruk.

1. Europese bestemmingen: Roemenië

De laatste Europese wildernis, die vind je in Roemenië. Het thuis van wolven, lynxen en beren. Van wandelparadijs de Karpaten en de vogelrijke Donau Delta. En roadtrip door dit ongerepte en gastvrije land neemt je mee langs kastelen, middeleeuwse steden en dorpen waar paard en wagen nog het straatbeeld bepalen. Roemenië is daarmee een uitstekende Europese bestemming voor een mix van wildlife, wandelen en authentieke belevingen.

Tip: Roemenië is uitstekend bereikbaar per trein en ook binnen Roemenië verplaats je je met de trein snel en goedkoop. Zo maak je je reis nog duurzamer en avontuurlijker.

2. Europese bestemmingen: Bulgarije

Wandelen in de indrukwekkende Rila Mountains, onderweg een orthodox klooster bezoeken en ’s avonds aanschuiven in je guesthouse voor een huisgemaakte maaltijd met een goed glas Bulgaarse wijn. Dat en meer kan je verwachten van een rondreis Bulgarije. Een land dat nog lang niet bij iedereen op de radar staat en alleen daarom al zo de moeite waard is. Als wandelaar kan je je geluk niet op tussen de spitse bergtoppen van het Pirin Nationaal Park. En het mooiste? De paden heb je in Bulgarije bijna overal voor jezelf. Ook niet onbelangrijk: waar je ook gaat, de gastvrije Bulgaren ontvangen je overal met open armen.

3. Europese bestemmingen: Noord-Macedonie

Noord-Macedonië, ook dat is een bestemming die je niet vaak hoort. Dat maakt het direct één van Europa’s grootste verrassingen. Dit compacte en bergachtig land in de zuidelijke Balkan heeft een schat aan ongerepte natuur die veel verder reikt dan het relatief bekende Ohridmeer. Hier worden eeuwenoude culturen nog volop nageleefd en in de kleine dorpen en op het uitgestrekte platteland kan je dat als bezoeker volop ervaren. Ontmoet tijdens je rondreis Noord-Macedonië de vriendelijke bevolking in gastvrije guesthouses, proef van de verrassend lekkere keuken en dompel je onder in een stukje Europa vol authentieke tradities.

4. Europese bestemmingen: Montenegro

Een meerdaagse wandeltocht over de Via Dinarica, een van ‘s werelds mooiste langeafstandswandelingen? Het grootste fjord van Europa buiten Noorwegen bewonderen? Of met de kids lekker zwemmen in de Adriatische zee en kajakken in meren? Montenegro is zo’n bestemming waar echt iedereen een ideale vakantie kan uitstippelen. Een veelzijdig en goed ontwikkeld land waar je ook met beperkte vakantiedagen veel kunt zien en doen. Dit maakt Montenegro ook een perfect Europees alternatief voor outdoorliefhebbers. Hayley, reisspecialist in Montenegro voor reisorganisatie Better Places, noemt Montenegro een ideale bestemming voor reizigers die normaal gesproken het avontuur ver weg zoeken: “Mensen die dromen van uitzichten als in Peru of Patagonië, maar niet lang willen vliegen, nadenken over hun carbon footprint en geen jetlag willen, die zitten in Montenegro goed”.

5. Europese bestemmingen: Noordwest Spanje

Wie denkt dat verrassend Europa zicht beperkt tot de Balkan, heeft het mis. In de regio’s Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië val je oprecht van de ene in de andere verbazing.De grillige pieken van het nationale park Picos de Europa – behorend tot de mooiste gebergtes van Europa – wissel je hier moeiteloos af met de rustige baaitjes van de Costa Verde. Volg het voetspoor van pelgrims over de Camino de Santiago, struin door pittoreske vissersdorpen en proef je weg door de meest gastronomische regio van Spanje.

Nog een dik voordeel is dat je voor een vakantie in Noordwest-Spanje heel goed de auto kunt pakken vanuit Nederland. Zo kan je het vliegtuig zelfs helemaal laten staan! Of maak van de reis naar je bestemming al een beleving en stap ’s ochtends vanaf het station bij jou in de buurt op de trein en geniet diezelfde avond nog van pintxos in San Sebastián, de culinaire hoofdstad van Spanje.

Genoeg avontuur te beleven in deze Europese bestemmingen. Waar ga jij heen deze zomer?

Over de schrijver