Europese regelgeving bankiersbonus bijna rond

Foto: wikimedia commons

Er is een voorlopig akkoord bereikt door het Europees Parlement met betrekking tot de bankiersbonus. Voortaan mogen de bonussen van topbankiers niet groter zijn dan hun jaarsalaris.
Addertje onder het gras?
Daartegenover geldt wel dat aandeelhouders alsnog kunnen beslissen om de bonus uit te breiden met een maximum tot tweemaal het jaarsalaris. De bonussen waren het laatste knelpunt in de onderhandelingen over een nieuwe Europese richtlijn die banken beter bestand moet maken tegen en crisis. In lijn met het zogenaamde Basel III-akkoord, worden banken verplicht om sterkere kapitaalbuffers aan te houden.
Begrenzing bonussen en transparantie
De onderhandelingen over de nieuwe regels voor de meer dan 8.000 banken in de Europese Unie hebben tien maanden geduurt. Het Europees parlement drong aan op een begrenzing van de bonussen en grotere transparantie in de financiële sector, maar een enkele lidstaten onder aanvoering van Groot-Brittannië lagen lange tijd dwars. Zoals het er naar uit ziet zal de regeling per 1 januari 2014 in werkingtreden.
Bron: Ikbelegduurzaam.nl, hèt onafhankelijke blog over het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, pensioenfondsen, verzekeraars en banken.
Lees ook
Multinationals scoren ondermaats op duurzaamheid
Shell topman Voser bepleit verminderen CO2-uitstoot
RobecoSam en S&P Dow Jones lanceren duurzame index