Eveline van Vegamuze maakt zoete taarten van groenten als broccoli

Worteltaart, courgettecake en pompoentaart kennen we allemaal wel. Maar er is meer onder de zon als het om groenten in combinatie met zoet gebak gaat. Dat laat Eveline Versluys van Vegamuze zien met haar kookboek ‘Gebak met groenten’, waarin ze met verrassende ingrediënten als broccoli of sla werkt. HetkanWEL was nieuwsgierig naar het verhaal achter Vegamuze en ging met Eveline in gesprek.

‘’Ik ben groot fan van carrotcake. Toen ik dit voor het eerst zelf ging maken dacht ik: ‘Oei, er gaat hier eigenlijk wel heel veel suiker in en niet zoveel wortel.’ Zo bleek die ’gezonde taart’ toch iets minder gezond te zijn dan de naam doet vermoeden. Daarom ben ik mijn eigen recept gaan ontwikkelen waar ik veel meer wortel gebruikte en minder suiker’’, vertelt Eveline. Met een smaakvolle taart als resultaat. Dit zorgde ervoor dat het balletje ging rollen en Eveline enthousiast werd. ‘’Ik dacht: als ik dit met wortel kan, dan lukt het vast ook wel om gebak te maken met andere groenten. Ik begon redelijk veilig met rode biet, maar daarna ben ik ook aan de slag gegaan met wat spannender groente zoals selderij.’’

Witlof maakt vegan taart lekker smeuïg

Al snel maakte Eveline niet alleen taarten, maar ook tal van ander gebak. ‘’De vegan gebakjes die ik zelf weleens kocht waren vaak erg droog. Je kon ze ook niet zo lang bewaren.’’ Ze dook de keuken in om hier een oplossing voor te vinden en vond die in het verassende ingrediënt witlof. ‘’Het klinkt misschien gek, maar door het hele vochtige van witlof toe te voegen aan het beslag krijg je een hele smeuïge cake, die je gerust een aantal dagen kunt bewaren. Én, belangrijk, zonder de typische smaak van witlof.’’

Op die manier eet je dus niet alleen lekker en smeuïg gebak, je krijgt ook nog eens een extra portie groente binnen. Eveline vond zo een gat in de markt en Vegamuze was geboren. Niet lang daarna werd ze gevraagd voor haar eerste cateringopdracht bij een promotie aan de Universiteit Gent. Van het een kwam het ander en voor ze het wist had ze tal van cateringklussen. Zo verzorgde ze lunches bij verschillende bedrijven en overheidsinstanties, maar bijvoorbeeld ook hele buffetten bij bruiloften en andere feesten. ‘’Vaak zeg ik hierbij niet nadrukkelijk tegen de gasten dat ik plantaardig heb gekookt. Na afloop krijg ik vaak enthousiaste reacties, mensen die verrast zeggen: ik heb helemaal geen vlees en vis gegeten, maar het was toch erg lekker allemaal. Daar kan ik heel blij van worden.’’

Nutella brownies met champignons

Niet elk idee voor een cake of taartje pakt altijd even goed uit. ‘’Soms maak ik eerst verschrikkelijke dingen. Voor het echt lekker is, moet ik het recept vaak uitproberen en aanpassen. Om het zo toegankelijk te maken voor een groter publiek en niet alleen de avonturiers. Ik heb echt honderden versies van mijn nutella brownies met champignons gemaakt voor ik bij de perfecte verhoudingen uitkwam.’’

Gelukkig heeft Eveline veel mensen om zich heen die graag helpen met het proeven van de recepten. Ze lacht: ‘’Mijn vriend is ondertussen wel gewend dat ik rare baksels voor zijn neus zet en vraag: goh, wat vind jij hiervan?’’ Ingrediënten die nog hoog op Eveline’s verlanglijstje staan om uit te testen zijn knoflook en ui. Hardop nadenkend zegt ze: ‘’Knoflook en chocolade, daar moet wel iets mogelijk zijn toch?’’

Zoete taart met groenten

Naast catering op locatie en de verkoop van gebak en maaltijden, organiseert Eveline ook regelmatig kookworkshops. ‘’Ik vind het echt leuk om een grote variatie te hebben in mijn werkzaamheden en opdrachten. Gemiddeld gezien sta ik drie van de vijf dagen in de keuken om taarten te bakken. Soms ben ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met een cateringjob, dan sta ik in mijn kleine keukentje te koken voor 150 mensen. Andere momenten heb ik wat meer tijd voor mijn social media kanalen.’’

Bij haar kookworkshops trekt ze een heel divers publiek. ‘’Meestal komen er echte foodies, mensen die graag koken en nieuwe dingen willen proberen. Deze mensen zijn vaak geen vegetariër of veganist. En ik vind het juist extra interessant om mijn vegan gerechtjes samen te maken met deze mensen, omdat zij normaal gesproken niet zo koken. Als ze vervolgens enthousiast reageren dan weet ik dat ik mijn werk goed gedaan heb.’’

Kookboek van Eveline

Doordat begin 2020 veel van haar cateringklussen op een laag pitje werden gezet, had Eveline ineens zeeën van tijd over. En die heeft ze heel nuttig besteed. ‘’Ik had al lang het idee van een kookboek in mijn hoofd, maar ik kwam er niet aan toe om het uit te schrijven. Door het wegvallen van mijn opdrachten kon ik er eindelijk goed voor gaan zitten.’’ Een boek over vegan gebak met groenten bleek wat lastig om te pitchen bij uitgeverijen. ‘’Het is natuurlijk ook wel echt een niche en het heeft even geduurd voor ik een uitgeverij gevonden had die zei: dit is echt super origineel.’’ Het resultaat is een kookboek met zeer diverse recepten: van baklava-sigaren tot sachertorte met broccoli en zomerse tomatentaart en aardappel-chocolate chip cookies.

Eigen kooktheater in Gent

Toen ik Eveline vroeg naar het plannen voor de toekomst kreeg ik een heuse primeur. Eind van dit jaar gaat ze namelijk verhuizen naar een eigen kookatelier in Gent, haar kooktheater zoals ze het zelf noemt. ‘’Dit was al lang mijn doel, maar ik schoof het elke keer op de lange baan omdat het toch net niet haalbaar was. Ik ben blij dat het er eindelijk van gaat komen. Ik ga er echt een gezellige ruimte van maken, een mooie plek waar ik mensen kan ontvangen en workshops kan geven. Waar ze allemaal kunnen genieten van lekker eten.’’ Ook op het gebied van workshops zit Eveline nog vol ideeën en plannen. ‘’Het lijkt me heel leuk om wine tastings te organiseren met eten erbij. Zo kan ik hapjes creëren die passen bij natuurwijnen. En kan ik samenwerken met bevriende wijnkenners, zij kunnen dan de juiste wijnen uitzoeken bij mijn gerechten.’’

We mogen een exemplaar van het boek weggeven. Wil je kans maken? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (als je nog niet geabonneerd bent) en laat hieronder in een reactie weten waarom jij zo graag dit bakboek wil winnen.

Foto’s zijn van Toos Vergrote.

Over de schrijver

32 reacties op “Eveline van Vegamuze maakt zoete taarten van groenten als broccoli”

 1. Wat fijn om eens gezond te kunnen bakken met groenten.
  Wij bakken graag, ook mijn dochters. Hoewel wij echt wel genoeg groenten eten lijkt dit me een goed alternatief voor suiker en de zoete meuk !

 2. Superleuk en origineel! Ik bak heel graag en met een man en drie zoons in huis, wordt het uiteraard gretig afgenomen!
  Voor de 8e verjaardag van mijn ‘voetbal-zoon’ was ik op zoek naar een leuke ‘voetbal-taart’, maar ik hou helemaaaaaal niet van die vieze, zoete fondant (en niemand hier in huis gelukkig), dus daarom op zoek naar een natuurlijk groene taart. En dat werd een spinazietaart! Dat met dunne lijnen van roomkaasglazuur werd een schitterend voetbalveld.
  Vervolgens voor de 11e verjaardag van mijn oudste zoon een ‘Minegraft-taart’ gemaakt; een geblokte taart met laagjes spinazietaart en laagjes worteltjescake 🙂
  Voor de komende verjaardagen kan ik wel weer wat nieuwe inspiratie gebruiken! Dus heel graag dat boek! (ook namens mijn man en zoons 😉 )

  Groet, Martine

Reacties zijn uitgeschakeld.