Eveline van Vegamuze maakt zoete taarten van groenten als broccoli

Worteltaart, courgettecake en pompoentaart kennen we allemaal wel. Maar er is meer onder de zon als het om groenten in combinatie met zoet gebak gaat. Dat laat Eveline Versluys van Vegamuze zien met haar kookboek ‘Gebak met groenten’, waarin ze met verrassende ingrediënten als broccoli of sla werkt. HetkanWEL was nieuwsgierig naar het verhaal achter Vegamuze en ging met Eveline in gesprek.

‘’Ik ben groot fan van carrotcake. Toen ik dit voor het eerst zelf ging maken dacht ik: ‘Oei, er gaat hier eigenlijk wel heel veel suiker in en niet zoveel wortel.’ Zo bleek die ’gezonde taart’ toch iets minder gezond te zijn dan de naam doet vermoeden. Daarom ben ik mijn eigen recept gaan ontwikkelen waar ik veel meer wortel gebruikte en minder suiker’’, vertelt Eveline. Met een smaakvolle taart als resultaat. Dit zorgde ervoor dat het balletje ging rollen en Eveline enthousiast werd. ‘’Ik dacht: als ik dit met wortel kan, dan lukt het vast ook wel om gebak te maken met andere groenten. Ik begon redelijk veilig met rode biet, maar daarna ben ik ook aan de slag gegaan met wat spannender groente zoals selderij.’’

Witlof maakt vegan taart lekker smeuïg

Al snel maakte Eveline niet alleen taarten, maar ook tal van ander gebak. ‘’De vegan gebakjes die ik zelf weleens kocht waren vaak erg droog. Je kon ze ook niet zo lang bewaren.’’ Ze dook de keuken in om hier een oplossing voor te vinden en vond die in het verassende ingrediënt witlof. ‘’Het klinkt misschien gek, maar door het hele vochtige van witlof toe te voegen aan het beslag krijg je een hele smeuïge cake, die je gerust een aantal dagen kunt bewaren. Én, belangrijk, zonder de typische smaak van witlof.’’

Op die manier eet je dus niet alleen lekker en smeuïg gebak, je krijgt ook nog eens een extra portie groente binnen. Eveline vond zo een gat in de markt en Vegamuze was geboren. Niet lang daarna werd ze gevraagd voor haar eerste cateringopdracht bij een promotie aan de Universiteit Gent. Van het een kwam het ander en voor ze het wist had ze tal van cateringklussen. Zo verzorgde ze lunches bij verschillende bedrijven en overheidsinstanties, maar bijvoorbeeld ook hele buffetten bij bruiloften en andere feesten. ‘’Vaak zeg ik hierbij niet nadrukkelijk tegen de gasten dat ik plantaardig heb gekookt. Na afloop krijg ik vaak enthousiaste reacties, mensen die verrast zeggen: ik heb helemaal geen vlees en vis gegeten, maar het was toch erg lekker allemaal. Daar kan ik heel blij van worden.’’

Nutella brownies met champignons

Niet elk idee voor een cake of taartje pakt altijd even goed uit. ‘’Soms maak ik eerst verschrikkelijke dingen. Voor het echt lekker is, moet ik het recept vaak uitproberen en aanpassen. Om het zo toegankelijk te maken voor een groter publiek en niet alleen de avonturiers. Ik heb echt honderden versies van mijn nutella brownies met champignons gemaakt voor ik bij de perfecte verhoudingen uitkwam.’’

Gelukkig heeft Eveline veel mensen om zich heen die graag helpen met het proeven van de recepten. Ze lacht: ‘’Mijn vriend is ondertussen wel gewend dat ik rare baksels voor zijn neus zet en vraag: goh, wat vind jij hiervan?’’ Ingrediënten die nog hoog op Eveline’s verlanglijstje staan om uit te testen zijn knoflook en ui. Hardop nadenkend zegt ze: ‘’Knoflook en chocolade, daar moet wel iets mogelijk zijn toch?’’

Zoete taart met groenten

Naast catering op locatie en de verkoop van gebak en maaltijden, organiseert Eveline ook regelmatig kookworkshops. ‘’Ik vind het echt leuk om een grote variatie te hebben in mijn werkzaamheden en opdrachten. Gemiddeld gezien sta ik drie van de vijf dagen in de keuken om taarten te bakken. Soms ben ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met een cateringjob, dan sta ik in mijn kleine keukentje te koken voor 150 mensen. Andere momenten heb ik wat meer tijd voor mijn social media kanalen.’’

Bij haar kookworkshops trekt ze een heel divers publiek. ‘’Meestal komen er echte foodies, mensen die graag koken en nieuwe dingen willen proberen. Deze mensen zijn vaak geen vegetariër of veganist. En ik vind het juist extra interessant om mijn vegan gerechtjes samen te maken met deze mensen, omdat zij normaal gesproken niet zo koken. Als ze vervolgens enthousiast reageren dan weet ik dat ik mijn werk goed gedaan heb.’’

Kookboek van Eveline

Doordat begin 2020 veel van haar cateringklussen op een laag pitje werden gezet, had Eveline ineens zeeën van tijd over. En die heeft ze heel nuttig besteed. ‘’Ik had al lang het idee van een kookboek in mijn hoofd, maar ik kwam er niet aan toe om het uit te schrijven. Door het wegvallen van mijn opdrachten kon ik er eindelijk goed voor gaan zitten.’’ Een boek over vegan gebak met groenten bleek wat lastig om te pitchen bij uitgeverijen. ‘’Het is natuurlijk ook wel echt een niche en het heeft even geduurd voor ik een uitgeverij gevonden had die zei: dit is echt super origineel.’’ Het resultaat is een kookboek met zeer diverse recepten: van baklava-sigaren tot sachertorte met broccoli en zomerse tomatentaart en aardappel-chocolate chip cookies.

Eigen kooktheater in Gent

Toen ik Eveline vroeg naar het plannen voor de toekomst kreeg ik een heuse primeur. Eind van dit jaar gaat ze namelijk verhuizen naar een eigen kookatelier in Gent, haar kooktheater zoals ze het zelf noemt. ‘’Dit was al lang mijn doel, maar ik schoof het elke keer op de lange baan omdat het toch net niet haalbaar was. Ik ben blij dat het er eindelijk van gaat komen. Ik ga er echt een gezellige ruimte van maken, een mooie plek waar ik mensen kan ontvangen en workshops kan geven. Waar ze allemaal kunnen genieten van lekker eten.’’ Ook op het gebied van workshops zit Eveline nog vol ideeën en plannen. ‘’Het lijkt me heel leuk om wine tastings te organiseren met eten erbij. Zo kan ik hapjes creëren die passen bij natuurwijnen. En kan ik samenwerken met bevriende wijnkenners, zij kunnen dan de juiste wijnen uitzoeken bij mijn gerechten.’’

We mogen een exemplaar van het boek weggeven. Wil je kans maken? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (als je nog niet geabonneerd bent) en laat hieronder in een reactie weten waarom jij zo graag dit bakboek wil winnen.

Foto’s zijn van Toos Vergrote.

Over de schrijver

32 reacties op “Eveline van Vegamuze maakt zoete taarten van groenten als broccoli”

  1. Jaaaaa lekker en gezond dat is wat we nodig hebben 😉 en het ziet er heerlijk en mooi uit want het oog wil ook wat. Graag wil ik 1 kookboek winnen want dan kan ik zelf aan de slag om tijdens mijn kindertheater voorstellingen de kinderen te trakteren op lekkers en gezond. Groet van Ina Geisler ;

  2. Oh way klinkt dit allemaal leuk, lekker en gezond!! Ik ben al een tijdje bezig met meer groenten eten, maar ik blijf toch ook echt een zoetekauw… Dit zou voor mij dus echt perfect zijn om de twee te combineren! En het is nog beter voor de aarde ook 💚

  3. het lijkt mij super om goede recepten te hebben. vegan en meer groente. ik ben voor. met 2 mensen in ons gezin die beter zonder gluten en/of lactose kunnen eten is het handig om goede vegan recepten te hebben, die ook voor de anderen acceptabel zijn, zo niet om te smullen. 😂 dat voorkomt 2 maaltijden per avond koken.

  4. Ik eet steeds minder dierlijke producten omdat het gewoon beter voelt voor mijn lichaam
    en kan op het gebied van gebak nog wel wat inspiratie gebruiken, zeker als het ook met minder of geen suiker is, want suiker is ook echt een aanslag op mijn lijf en ik heb er ook steeds minder behoefte aan.
    Het lijkt me leuk en spannend om dit soort recepten te gaan uitproberen.

  5. Graag zou ik heb boek op aanrecht zien liggen. zoveel ideeën heb ik met van alles. coffee cups van Plastic nee ! Ik maak al meer dan 20 jaar mijn idee : sterke koffie ijsblokjes en maak voor visite 20 kopjes tegelijker tijd door kokend water bij elk kopje te gieten. niemand die het merkt! Verse koffie.
    Het boek gaat mij helpen om als een “koffievlek” mijn omgeving te beïnvloeden als ik de creaties van Eveline van Vegamuze na ga maken en een stap verder kom met mijn baksels. dank alvast Victor

  6. Wat geweldig! Ik zou graag dit boek willen winnen om met nieuwe inspiratie heerlijke en gezonde vegan gebakjes aan mijn gezin te kunnen geven 💚

  7. Oei, ik ben nog nooit zó nieuwsgierig geweest naar de recepten in een kookboek!
    Ik zou héél graag een exemplaar winnen; ik ben zó benieuwd.

  8. Zou dit dan de manier zijn om meer groenten te eten ? Ik wil wel maar het lukt soms niet, te vast in oude patronen ben ik bang. Dit zou een mooie manier zijn om het toch te gaan veranderen, want bakken vind ik erg leuk.

Reacties zijn uitgeschakeld.