Onderzoekers vinden dat leraren mobieltjes niet uit moeten laten zetten in de klas, maar juist moeten gebruiken in de les. In de toekomst heeft bijna iedereen een telefoon waarmee je alles kan: filmpjes maken, surfen op internet, en bijvoorbeeld de weg vinden in een nieuwe stad. Volgens de onderzoekers kan je de les juist leerzamer en leuker maken met hulp van dit soort telefoons.
Experts mobieltje aan in de klas
- Geplaatst door Frissewind
- 30 mei 2011
- Denken
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur
2 gedachten over “Experts mobieltje aan in de klas”
“WHO: “gsm-gebruik kan kankerverwekkend zijn”
Het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker is vandaag tot de conclusie gekomen dat het gebruik van mobiele telefoons “mogelijk kankerverwekkend” kan zijn voor de mens.
Een 31-koppige expertengroep van het agentschap wisselde in Lyon een week lang informatie uit over de mogelijke carcinogene effecten van gsm-gebruik en kwam tot de slotsom dat gsm-gebruik mogelijk kankerverwekkend is.
De experts verwijzen volgens voorzitter Jonathan Samet van de werkgroep naar studies die aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.
“Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten”, reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!).
Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken.
Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm’s uit scholen te weren.”
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/arti…
Twee maanden geleden werd mij gevraagd een veertienjarige scholiere te begeleiden bij een van de vakken waarvoor zij er niet zo rooskleurig voorstond. Nadat ik haar gevraagd had mij goed uit te leggen waar ze nu precies moeite mee had, begonnen we met enkele simpele opgaven om haar kennisniveau te testen.
Toen zij haar vijfde sms-je ontving en wilde gaan antwoorden, vroeg ik haar vriendelijk of ze haar telefoon even uit wilde zetten. De blik die ze mij toewierp, deed denken aan die van de jongedame die ik ooit eens – in het kader van een onverwachte openingszin – in licht beschonken bui vroeg of ze op jacht was naar sex of aandacht.
Met tegenzin legde zij de telefoon buiten oog- en handbereik en boog zich weer over de stof, om nog geen twee minuten later te zuchten en te steunen dat ze nu onbereikbaar was. Onvergeeflijk natuurlijk, helemaal als je bedenkt dat ze haar SMS-partner diezelfde dag nog op het schoolplein zou kunnen spreken.
Onze sessie had weinig zin en de volgende dag werd mij door haar voogd te verstaan gegeven dat mijn hulp niet langer op prijs gesteld werd. Op mijn vraag of ze aan wilde geven waarom niet, kreeg ik als antwoord dat ik inbreuk had gemaakt op de privéwereld van de scholiere. "Ach, wat vervelend nou," kreeg ik nog net uit mijn strot voor ik het rode hoorntje indrukte.
Door te vragen het mobieltje uit te zetten had ik inbreuk gemaakt op haar privéwereld? Ik dacht dat daar meer voor nodig was, betasten, oneerbare voorstellen doen, vragen of ze piercings op intieme plaatsen heeft of zo….
Scholen die niet verder komen dan vragen het mobieltje uit te zetten, leerlingen die zich er niets van aantrekken, mp3-spelers die tijdens de les getolereerd worden (omdat je als leraar toch al tegen de muur staat te praten, wellicht?) en praten over onderwijs-apps op smartphones 'omdat we ze in de toekomst toch niet meer uit de school kunnen weren' …
Hoezo niet kunnen weren? Wat is er mis met scholieren verbieden die krengen bij zich te hebben? Hoezo moet en zal de smartphone zo nodig de school in gepraat worden?
Wat mij betreft is het simpel: je betreedt de school en dan zet je je telefoon uit en pas aan het eind van de lesdag, dus bij het verlaten van de school, zet je hem weer aan. Zo niet, dan donder je maar op. Geen slap geouwehoer die alleen de markt der Telco's en App-builders in de kaart speelt, gewoon daadkracht en lesgeven alsjeblieft.
Oh sorry, mijn telefoon gaat… Later!
Reacties zijn gesloten.