Explosieve groei zonne-energie in Nederland blijft doorgaan

Het aantal zonnepanelen in ons land is afgelopen jaar verdubbeld. De groei gaat zo snel, dat er de afgelopen maanden problemen waren om met name zwarte zonnepanelen op tijd te leveren. Dat meldt de NOS.

Het nieuws van de NOS is gebaseerd op de gegevens van Peter Segaar, die in een eigen website alle ontwikkelingen over zonne-energie bijhoudt. Hij maakt ondermeer lijsten van alle leveranciers van zonnepanelen. Het CBS belt jaarlijks de Nederlandse leveranciers van zonnepanelen na om te vragen hoeveel panelen zij gelegd hebben en komt zo tot een schatting. Eind mei zal de CBS deze schatting presenteren, maar nu is dus al duidelijk dat de groei van het aantal zonnepanelen fors doorzet.

Grafiek: Groei zonne-energie in Nederland

Segaar schrijft in een reactie op de berichtgeving van de NOS dat er niet precies bij gehouden wordt hoeveel zonnepanelen er werkelijk gelegd zijn. Deze schatting is al een aantal keren (naar boven) bijgesteld. Ook wordt er niet gemeten hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken. Het CBS stelt dat 0,22 % van de in Nederland opgewekte elektriciteit van zonnepanelen afkomstig is. Maar ook dat is een schatting.

Volgens Segaar levert de groei in zonne-energie veel banen op. Hij noemt het verbijsterend hoeveel Nederlandse bedrijven in de zonne-energie zitten. “Op dit moment tel ik er 1200. En dat levert ook forse werkgelegenheid op. Het gaat nu al om meer dan 10.000 banen en dat worden er de komende jaren alleen maar meer. Dat is vooral goed nieuws voor bouwbedrijven, die het door de crisis zwaar hebben. Er is licht.”

De groei is overigens al langer gaande. Ook in 2012 verdubbelde het aantal zonnepanelen t.o.v. 2011.

Bron: NOS, PolderPV

9 mythes over zonne-energie

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Hier moet je op letten als je zonnepanelen wilt aanschaffen

Over de schrijver

2 reacties op “Explosieve groei zonne-energie in Nederland blijft doorgaan”

  1. Pingback: China gaat capaciteit zonne-energie verdrievoudigen in 3 jaar tijd » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Explosieve groei zonne-energie in Nederland blijft doorgaan | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020