Dit bedrijf geeft je extra vakantiedagen als je met de trein reist

Reisorganisatie Better Places heeft een bijzonder originele manier bedacht om medewerkers te stimuleren om per trein op vakantie te gaan. Medewerkers die per trein reizen in plaats van met het vliegtuig, krijgen daar tot 2 extra vakantiedagen voor. Wij vroegen de oprichtster en directeur Saskia Griep van de organisatie naar haar gedachten hierover. 

Hoe kwam je op het idee om reizen met de trein te belonen?

“Ik las dit artikel en vond dit direct zeer sympathiek. Onze reisorganisatie is een sociale onderneming en ook de eerste reisorganisatie in Nederland met Bcorp certificering. Tevreden werknemers zijn voor ons heel belangrijk. Onze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarom niet standaard. Dit idee was heel makkelijk op te nemen in onze arbeidsvoorwaarden”

Waarom heb je dit ingevoerd als nieuwe arbeidsvoorwaarde?

“Wij bieden avontuurlijke reizen op maat in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Onze focus ligt op duurzaam reizen en om die reden hebben wij onlangs ook een aantal bestemmingen in Oost Europa opgenomen in ons aanbod. Wij stimuleren onze reizigers om met de trein naar hun bestemming te reizen en geven daar heel veel informatie over op onze website. Ook ter plekke stimuleren wij onze reizigers om overland te reizen in plaats van te vliegen. Wij willen graag reizen per trein stimuleren en geven graag het goede voorbeeld. Met deze regeling maken wij het voor onze medewerkers wel heel gemakkelijk om voor de trein te kiezen”

Hoe werkt het in de praktijk? Maken de medewerkers gebruik van de regeling?

“Dit is de tekst van nieuwe regeling: Ga je met de trein op vakantie in plaats van met het vliegtuig, dan belonen we dit met twee extra vakantiedagen (per jaar). Ga je heen met de trein en terug met het vliegtuig (of andersom), kom je in aanmerking voor 1 extra vakantiedag. Ook als je op een bestemming een vliegreis vervangt door een treinreis van minimaal 8 uur kom je in aanmerking voor een extra dag. 

We hebben de maatregel net ingevoerd en er zijn al 3 medewerkers die er gebruik van willen maken. Een medewerker gaat op stedentrip naar Londen, een andere medewerker neemt de trein naar de oktoberfeesten in München en zelf ga ik deze zomer met de trein en boot naar Albanie.” 

Denk je dat jouw actie ook andere bedrijven zal stimuleren?

“Het is heel makkelijk om deze maatregel te implementeren en medewerkers reageren heel enthousiast.  Ik verwacht dus zeker dat meer organisaties dit zullen opnemen in hun secundaire arbeidsvoorwaarden.“

Waar kunnen ze meer informatie vinden?

Het initiatief is onlangs gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk.  Op de site Climate Perks kun je meer informatie vinden.“

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit bedrijf geeft je extra vakantiedagen als je met de trein reist”

Reacties zijn gesloten.