EZ werkt aan wetgeving om decentrale energieopwekking mogelijk te maken

Foto: jikatu, Flickr

“Het wordt makkelijker om zonnepanelen op het eigen, of op een ander dak te leggen. Het ministerie van Economische Zaken werkt nu aan een nieuwe wet om dat mogelijk te maken.” Dat zegt Jan Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA in de talkshow Watt Nu.
Het wetsvoorstel zou begin 2014 van kracht moeten worden. Over de precieze invulling van die wet wordt nog gesproken. Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is de nieuwe wet echter geen oplossing voor de huidige problemen.
“Den-Haag doet veel te ingewikkeld en werpt rookgordijnen op.” Zonnepanelen op andermans dak leggen is namelijk al toegestaan, maar je mag de teruggeleverde stroom niet wegstrepen tegen eigen verbruik. Daardoor is het niet rendabel om zonnepanelen op bijvoorbeeld de sportschool te leggen in plaats van op het eigen dak. Zonnepanelen op het eigen dak leveren 22 cent per kilowattuur op – door het wegstrepen tegen eigen verbruik. Zonnepanelen op de sportschool leggen mag wel, maar kan niet verrekend worden met eigen energieverbruik en daardoor leveren ze slechts 5 cent per kilowattuur op. Dat is te weinig om panelen rendabel te maken, aldus Minnesma. Haar advies luidt: “De regels voor zonnepanelen voor 15 jaar vastleggen en salderen op afstand invoeren. Dat is alles dat nodig is.”
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Elektrische auto op zonne-energie milieuvriendelijker dan auto op biobrandstof
Huurders krijgen nu ook kans om te profiteren van zonne-energie

Over de schrijver

2 reacties op “EZ werkt aan wetgeving om decentrale energieopwekking mogelijk te maken”

  1. Schop de Nederlandse burger es buiten:
    11-april was er weer zo'n "voorlichtingsbijeenkomst" over de onuitroeibare zonnepanelen in Wageningen. Het ging er vooral over stroom voor eigen huishoudelijk gebruik. Terugleveren werd ernstig ontraden. Wageningen wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Op een vraag waarom terugleveren ontraden wordt kwam de heilige koe weer boven drijven. "Elektrische auto's".
    Nog een vraag aan het publiek. Hoeveel gaan er nog zonder auto naar het werk stak pakweg 20% een hand op. Wageningen (en ook andere steden) kampen met een ernstig parkeerprobleem. Elektrisch rijblik verandert daar geen bal aan. Wie heeft er trouwens dik €30.000 liggen voor zo'n elektrische wegversmalling? En de opbrengst van de blauwe platen, is 7 KWu per dag voldoende voor een verbruik van 20 kWu per dag dat de schroothoop heeft? En omdat het miljeu gaat meespelen wijkt men "schuldbewust" uit naar de elektrische schroothoop:
    Maar toch zonnepanelen? Onzingenerator "Hetkanwel": E-auto's zijn zeer goed aan te schaffen, als je een financiëringsconstructie regelt. Ik ken veel mensen die via hun baas, of als zelfstandige via andere gunstige leenvoorwaarden, een elektrsiche auto aanschaffen. Tot eind december zijn de belastingvoordelen zelfs zo gunstig dat je voor een e-auto, Mitsubishi Outlander, van 65K euro, netto 8K euro betaalt.
    http://klimaatkombi.nl/Energie/Oplichting_van_jou

  2. Salderen op afstand zou mogelijk worden? De verwachtingen zijn juist dat EZ van salderen af wil omdat dat gewoon geld kost en de Staat bang is voor daling van haar inkomsten. Lees dat bij http://www.sun4ever.info/Nieuwsvoorinstallateurs…. >> het artkel van 11 april. Dat schetst een ander beeld. Ministerie van EZ wordt geleid door Shell en de GasUnie en die hebben geheel andere belangen de komende 30 tot 40 jaar. Daarna zijn ze uitgefietst maar dat duurt veel te lang om op tijd tot een goede en complete energietransitie te komen. Wanneer wordt de Nederlandse burger eens wakker en schopt die politici buiten?

Reacties zijn uitgeschakeld.