FabCity: samen maken wij de stad van de toekomst

Foto: Afbeelding: FabCity - Europe by PeopleOp de kop van het Java-eiland in Amsterdam is een kleine nederzetting neergestreken: FabCity. Hier timmeren nieuwe makers, onderzoekers, kunstenaars, studenten en bedrijven aan de mooiste oplossingen voor stedelijke vraagstukken.
“Onze missie is om als stad zelfvoorzienend te worden”, vertelt Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger en initiatiefnemer van FabCity. Hij vervolgt bevlogen: “Als voorbeeld: van alles wat er in de regio van Amsterdam aan voedsel wordt verbouwd komt slechts 3% in de stad terecht. Dat moet echt anders. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor hoe we energie opwekken en zorg organiseren. We willen het wonen en leven in de stad zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk maken, en iedereen daar actief bij betrekken.”

Europe by People

FabCity is onderdeel van het culturele programma van het EU2016 Nederlandse Voorzitterschap van de Europese Unie: Europe by People – The future of everyday living. Het programma is samengesteld door de cultureel intendanten Marjo van Schaik, Frans de Vries en Egbert Fransen en bestaat uit de volgende onderdelen:

Brussels

Een programma in Brussel waar Nederlandse ontwerpers, kunstenaars, theatermakers, dansers en programmamakers hun maatschappelijk betrokken werk tonen.

The Wall

Achter de monumentale muur van het marineterrein in Amsterdam vinden alle vergaderingen van de Raad van de Europese Unie plaats. Aan de publieke zijde van deze muur – de Kattenburgerstraat – worden allerlei exposities en activiteiten georganiseerd, om het gesprek tussen burgers en politici te stimuleren.

On Stage

Op de podia van een groot aantal locaties, theaters en concertzalen in Amsterdam en daarbuiten laten kunstenaars en jonge makers zien hoe zij om gaan met maatschappelijke vraagstukken.

FabCity

FabCity is 10 weken lang een plek waar makers hun oplossingen en prototypes voor de stad van de toekomst tonen, delen en uitwisselen met elkaar en met het publiek.
Lees verder op Voor De Wereld Van Morgen.

Over de schrijver