Facebook goede plek om donornier te vinden

6058625457 Af7Faa7Bc9
Foto: Spectacles, Flickr

Damon Brown kon geen verhaaltjes meer aan zijn kinderen voorlezen. Hij was te moe, en hij moest dichtbij het dialyse apparaat blijven liggen. Browns nieren werkten niet goed meer, en een nieuwe donornier zou op z’n minst drie jaar op zich laten wachten. Facebook bracht echter uitkomst. Brown maakte een speciale pagina aan, waarop hij uitlegde dat hij een nieuwe nier zocht. Korte tijd later bleek een kennis, een vrouw genaamd Jacqueline Ryall, bereid haar nier af te staan aan Brown.

“De echte reden dat ik dit doe is dat hij kinderen heeft en hij een goede vent is,” aldus Ryall. “Mijn leven bevindt zich op een goede plek. Mij is veel gegeven en ik heb een verantwoordelijkheid om terug te geven.”
De transplantatie werd enkele weken geleden door doktoren goedgekeurd. Het nieuws leverde honderden enthousiaste reacties op facebook op. Op 3 januari zal de niertransplantatie plaatsvinden.
Volgens de organisatie die in Amerika donortransplantaties regelt, de United Network for Organ Sharing, staat het verhaal van Brown niet op zichzelf. Er zijn steeds meer mensen die via sociale media een donor vinden: “Het is een uitbreiding van de manier waarop we communiceren. Voordat we het internet ontdekten, gebruikten mensen andere manieren: via een kerkblaadje , mond op mond reclame of zelfs een advertentie.”
April Capone is zo iemand die naar aanleiding van een facebook bericht een van haar nieren afstond: “Het is het beste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Ik wou dat ik er meer had. Ik zou het weer doen.”
Bron: medicalxpress.com
Lees ook
Facebook komt eindelijk uit kolentijdperk
Lachen maakt echt gezond
Poeptransplantatie geneest doodzieke vrouw

Over de schrijver