Recentelijk stuitten wij op bovenstaande video met daarin een oproep van Nigel Morris, CEO van Aegis Media North America (een groot media inkoopbureau). De video is ‘alweer’ uit april 2011, de oproep is actueler dan ooit: ‘We hebben een model nodig dat vraag en aanbod in balans brengt en daarmee bijdraagt aan een meer duurzame consumptie. Wij zijn er van overtuigd dat we dit kunnen realiseren met de data die digitale media genereren.’
In de video die iets meer dan een minuut duurt, legt Morris uit dat er een ‘nieuw debat’ moet komen over de mogelijkheden van data. ‘Momenteel komt data vooral negatief in het nieuws, bijvoorbeeld bij privacy problemen. Maar er schuilt ook een grote kans in al die opgeslagen gegevens wanneer we er een ‘global village’ mee creëren. In dat geval helpt data van zoekmachines, sociale netwerken, location based services (mobiele telefoons) en surfgedrag bij het in kaart brengen van het aantal diensten en goederen dat geproduceerd moet worden om tegemoet te komen aan de daadwerkelijke vraag. De juiste producten in de juiste aantallen. Net zoals de bakker en de slager dat deden in het oude dorp’.
Interessante gedachte. Is het ook haalbaar?
Inderdaad, een partij als Google slaat verschrikkelijk veel data op. Niet alleen over ons zoekgedrag, maar ook over ons sitebezoek (Google Analytics), online videogedrag (Youtube), of wij klikken op advertentiebanners (Doubleclick is ’s werelds grootste partij voor het vertonen en meten van advertenties op internet en sinds enige tijd… eigendom van Google) en waar wij ons bevinden (Android toestellen).
En wat te denken van Facebook, dat hard op weg is naar een miljard (een miljard!) gebruikers wereldwijd? Probeer je eens te bedenken wat jij vandaag op Facebook hebt gedaan, wat je hebt geplaatst, wat je hebt bekeken en hebt ‘ge-liked’, met wie jij je hebt verbonden. En dat maal een miljard, per dag. Dat is ‘best wel veel data’.
Het zal je vast zijn opgevallen dat wanneer je de site van Wehkamp, Zalando of een willekeurige touroperator hebt bezocht, hun advertenties je over het hele internet blijven achtervolgen. Daar wordt eveneens enorm veel gedragsdata verzameld. Meestal anoniem en volgens de CBP voorschriften, maar wel enorm veel. Installeer voor de aardigheid eens de gratis Ghostery app in je browser of op je telefoon, daarmee kun je zien welke partijen er allemaal cookies achterlaten tijdens een willekeurig sitebezoek. Zo ben je na een bezoek aan de homepage van de Telegraaf 12 cookies rijker.
Hoe goed de intentie van bovengenoemde bedrijven dan ook mag zijn, de meeste consumenten zullen niet snel geneigd zijn om er de positieve kant van in te zien. Is de oproep van Morris daarom wel realistisch?
Maar hé, wij zijn niet voor niets van hetkanWel en daarom vinden wij voor nu dat het glas halfvol is. Neem bijvoorbeeld Google, dat met Google Flu Trends en Google Earth Climate Change laat zien dat haar data wel degelijk een maatschappelijk doel kan dienen. Wanneer data op een geaggregeerd (lees: anoniem) niveau wordt geanalyseerd en wordt aangewend voor nuttige acties, dan kunnen wij ons moeilijk voorstellen dat iemand daar bezwaar tegen heeft. Door op een andere manier met data om te gaan zou het niet zo erg ingewikkeld moeten zijn om dergelijke toepassingen in te zetten om vraag en aanbod in onze economie beter op elkaar af te stemmen.
De data is er, de modellen kunnen bedacht worden, kom maar op met dat ‘nieuwe debat’, wij zijn er klaar voor.
Facebook + Google = minder waste?
- Geplaatst door e1000
- 3 januari 2012
- Denken
Over de schrijver

e1000
Emile van den Berg (e1000) is in het dagelijks leven reclamestrateeg. Bestaan er écht duurzame advertentiecampagnes? Of is het al snel doorzichtige greenwashing? Volg hem in zijn zoektocht op hetkanWel.
Ga naar alle blogs van deze auteur e1000
Emile van den Berg (e1000) is in het dagelijks leven reclamestrateeg. Bestaan er écht duurzame advertentiecampagnes? Of is het al snel doorzichtige greenwashing? Volg hem in zijn zoektocht op hetkanWel.
Ga naar alle blogs van deze auteur