Facebook maakt donor worden makkelijker

Sean MacEntee, Flickr.com
Sean MacEntee, Flickr.com

Facebook zou wel eens je leven kunnen redden. Oprichter Mark Zuckerberg heeft een extra informatieveld gepresenteerd waarmee Facebook-gebruikers aan kunnen geven of ze donor zijn of niet. Zo hoopt hij meer mensen te motiveren om donor te worden. Iets dat hard nodig is, want alleen in de Verenigde Staten wachten al meer dan 114.000 mensen op een nier-, hart- of levertransplantatie, van wie er gemiddeld 18 per dag sterven.

Tsunami
De inspiratie voor de nieuwe toevoeging komt uit onverwachte hoek: de tsunami in Japan. Na die ramp bleken mensen Facebook te gebruiken om elkaar weer terug te vinden. Als mensen de sociale netwerksite gebruiken om dat soort problemen op te lossen, waarom zou deze dan niet kunnen worden ingezet om veel grotere sociale vraagstukken op te lossen?
100.000 registraties voor 80 levens
De verwachtingen van de nieuwe toevoeging zijn hooggespannen. Eerder werd een soortgelijke actie georganiseerd via Hyves en dat leverde 25.000 nieuwe donoren op. Voor Facebook – dat wereldwijd vele malen groter is dan Hyves – zouden die aantallen verveelvoudigd moeten worden. En dat kan veel levens redden. Volgens berekeningen leveren elke 100.000 registraties ongeveer 10 donoren op. Iedere donor die meerdere organen doneert, kan gemiddeld zo’n 8 levens redden. Dat betekent dat elke 100.000 registraties 80 levens kunnen redden.
De nieuwe functie wordt eerst geïntroduceerd in Amerika en Groot-Brittannië. Nederland volgt daarna.
Bron: NOS.nl
Lees ook:
KitchenHugs: de webshop waar zelfs boterhamzakjes duurzaam zijn
Nieuw onderzoek: straling mobieltjes niet schadelijk voor gezondheid
Modder is goed voor meisjes

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020