Facebook topvrouw: “Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden”

In deze inspirerende TED talk geeft Sheryl Sandberg, topvrouw binnen Facebook, een inkijkje in de wereld van het glazen plafond.

Volgens Sandberg onderschatten vrouwen wat ze kunnen, terwijl mannen zichzelf overschatten. Het resultaat is dat mannen met minder vaardigheden en kennis meer bereiken. Sandberg is echter niet pessimistisch. Vrouwen kunnen zelf wat doen om toppositie te krijgen in het werkzame leven.

Haar tips:

1. Ga aan de tafel zitten: ga niet langs de kant zitten, maar grijp je kansen om mee te beslissen.

2. Maak van je partner een echte partner: om thuis en werk te combineren heb je ook je man nodig.

3. Ga niet weg voordat je weg gaat: als vrouwen kinderen willen, gaan ze ruimte maken voor het kind, ook mentaal. Dit gebeurt ruimt voordat ze überhaupt zwanger zijn. “Hou je voet op het gaspedaal” totdat het echt nodig is om tijdelijk te stoppen vanwege de geboorte van een kind, aldus Sandberg.

Bron: Smarterware

Lees ook

Over de schrijver

5 reacties op “Facebook topvrouw: “Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden””

 1. Prachtig voorbeeld van wat ook naar mijn mening de reden is van het ontstaan van het glazen plafond. Dit is uiteraard erg simpel gezegd, maar het is vaak wel zo dat de mannen over het algemeen assertiever zijn. Het komt niet specifiek doordat men vrouwen niet de kans geeft, maar doordat vrouwen niet altijd in staat zijn wensen en meningen te uiten. Het spreekwoord: ''wie niet waagt, wie niet wint'' past hier naar mijn mening wel bij.

 2. Dat is niet het punt, Roshana. Punt is: vrouwen laten kansen liggen om meer deel te nemen in de top van organisaties. En dat is jammer, ook voor mannen, want vrouwelijk leiderschap heeft bedrijven en de maatschappij veel extra's te bieden.

  1. Inderdaad. Ben het helemaal met je eens Frissewind.
   Ik denk ook dat vrouwen ervan uitgaan dat ze niet gewenst of nodig zijn in zulke posities van bedrijven.
   Terwijl juist vrouwelijke input in een bedrijf een hele andere visie kan creëren.
   Daarnaast denk ik dat ook veel vrouwen te onzeker zijn over hun eigen vaardigheden om deze kansen te grijpen.
   Ze worden toch vaak vergeleken met de mannen in deze functies en zijn misschien bang niet te voldoen aan de eisen omdat zij anders te werk gaan.

  2. Dat begrijp ik natuurlijk ook wel. Punt is dat het zou moeten gaan om wat voor invloed in wat voor organisatie je wilt hebben.
   Aan organisaties die alleen maar geld willen verdienen hebben we niet zo veel… Dan kan de vrouw of man zijn of haar tijd beter besteden aan een goede opvoeding van het kind.
   Een goede moeder/vader zijn blijft altijd belangrijker dan aan de 'top' staan van een of ander nutteloos bedrijf.

   Een heel fout advies is ook:

   '3. Ga niet weg voordat je weg gaat: als vrouwen kinderen willen, gaan ze ruimte maken voor het kind, ook mentaal. Dit gebeurt ruimt voordat ze überhaupt zwanger zijn. “Hou je voet op het gaspedaal” totdat het echt nodig is om tijdelijk te stoppen vanwege de geboorte van een kind, aldus Sandberg.'

   Dat advies slaat natuurlijk nergens op en is tegen-natuurlijk. Het belangrijkste is dat je alles mentaal op orde hebt vóórdat je aan kinderen begint.
   Vrouwen/mannen die een baan waarmee ze de wereld toch niet beter maken, belangrijker vinden dan het zelf opvoeden van hun eigen kind zouden eigenlijk helemaal geen ouder moeten worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.