Failliet Duits dorp ontwikkelt energiemodel van de toekomst

Feldheim Energiemodelvantoekomst
Stilstaand Beeld Uit Rtl Nieuws

Het gehucht Feldheim leed aan de Griekse ziekte. Het was blut. Maar juist die financiële krapte motiveerde de inwoners om te investeren in het energiemodel van de toekomst. Het dorp draait in zijn geheel op schone energie en verdient er ook nog aan.

Varkensmest levert biogas waarmee stroomgeneratoren op gang worden gehouden. Zon en wind maken het karwei af. Het selfservice-energienetwerk kost 1,7 miljoen euro en is voor de helft gesubsidieerd met EU-subsidies uit Brussel, de andere helft is door de inwoners uit eigen zak betaald. Dat de gemeente zelf geen geld meer in kas had, maakte juist heel creatief. Burgemeester Michael Knape: “Je denkt heel anders na als je geen geld hebt dan als je veel geld hebt. Dan ontstaan zulke innovaties.”

De inwoners van Feldheim verdienen hun geld terug, omdat de zelfopgewekte stroom een stuk goedkper is dan de marktprijs, de bewoners hebben bovendien samen maar 1% nodig van de energie die ze produceren. De rest wordt tegen een vast tarief doorverkocht aan de stroomproducenten.

Het model Feldheim kon wel eens het energiemodel van de toekomst worden. Niet alleen in Duitsland, maar ook in de rest van Europa en zelfs in Japan wordt de Duitse wereldprimeur goed bestudeerd.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:

Een zonnepaneel op je dak: zo doe je dat

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

5 doorbraken die zonne-energie spotgoedkoop maken

Over de schrijver

9 reacties op “Failliet Duits dorp ontwikkelt energiemodel van de toekomst”

  1. En toch hebben die Feldheimers het nog niet helemaal door, een stapje extra zou zijn het niet door te verkopen aan de energieproducent, want die maakt weer mooie sier met hun overschot aan energie, maar om wegen te vinden het overschot aan partijen in soortgelijke situaties door te verkopen.

    Maar oh, er zal vast wel een wet zijn die een dergelijke handelwijze verbiedt…

  2. CSP centrales kunnen heel klein zijn. Een centrale met de grootte van 1 % – 10 % van de Andasol centrale is al meer dan genoeg voor dit dorp. Zonnekrachtcentrales zijn in ieder geval veel duurzamer dan wat ze nu doen.

  3. Het is niet dé oplossing, maar dit past wel in de toekomst van energieopwekking: veel meer lokaal, gebruik makend van de mogelijkheden ter plaatse i.p.v. centrale opwekking in enkele mega-centrales.

  4. Toch ga je veelteelt houden, de mens wil vlees. En ik zie nergens staan dat er méér veeteelt nodig is voor dit plan. Sterker nog, ze gebruiken maar 1% van de energie die ze opwekken zelf. Met andere woorden, voor maar 1 op de 100 dorpen van dit formaat zou zo'n installatie nodig zijn.

    Ze maken dus gebruik van bestaande voorzieningen, van gassen die anders gewoon verloren zouden gaan. Dat klinkt mij toch wel als behoorlijk duurzaam in de oren.

Reacties zijn uitgeschakeld.