Fair Fashion: bestaat dat nu al?

Bron: Fashion Week
Bron: Fashion Week
De Fashion Week in Amsterdam is in volle gang. Je kunt je vergapen aan mooie mode, maar kun je ook al kiezen voor fair fashion? hetkanWel zocht het uit voor Voor de Wereld van Morgen.
Duurzaamheid is sexy, ook in de modebranche. Het komt al veel voor dat merken adverteren met bijvoorbeeld biologisch katoen of eerlijke arbeidsomstandigheden. Aan de andere kant wijst recent onderzoek van Rank a Brand en Schone Kleren Campagne juist uit dat 99% van de mode nog lang niet duurzaam is. Dat roept de vraag op: kun je als consument al makkelijk mooie en duurzame mode kopen?
Merkenvergelijker Rank a Brand onderzoekt de duurzame prestaties van modemerken. Ze kijkt daarbij naar klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden. Het modemerk dat op de site het beste uit de bus komt is toevallig ook nog eens echt sexy én duurzaam: lingeriemerk Saint Basics. Het ondergoed kreeg de hoogste labelscore, op een schaal van A tot E.
Een aantal andere modebedrijven zijn al ‘goed op weg’, zoals Rank a Brand merken met een B-label omschrijft. MUD jeans, Kuyichi en het Duitse Kollateralschaden vallen bijvoorbeeld in die categorie. Rank a Brand-blogger Ype stelt daarom dat het wel degelijk uitmaakt welke kleding je koopt. „Het is niet allemaal even slecht. Het onderzoek door Rank a Brand laat zien dat er zeker merken te vinden zijn die beter (dan de meeste anderen, red.) presteren.”
Zo kun je helpen duurzame merken in de mode te krijgen.

Over de schrijver