“Fair trade doet meer kwaad dan goed”

Fairtrade
Foto: Gosia Malochleb, Flickr

Fair trade-producten kopen geeft Westerse consumenten een goed gevoel, maar de productie ervan zorgt niet voor duurzame oplossingen voor arme boeren.
Fair trade doet meer kwaad dan goed. Dat beweren Amrita Narlikar en Dan Kim in Foreign Affairs. Narlikar en Kim zien fair trade als een landbouwsubsidie die geen einde maakt aan de armoede van boeren in ontwikkelingslanden. Narlikar is docent politieke economie aan Cambridge University en Kim is onderzoeker aan diezelfde universiteit. Beide werken voor het Centre for Rising Powers aan Cambridge.
Het idee van eerlijke handel is goed, maar fair trade is volgens Kim en Narlikar verworden tot een vorm van protectionisme. Boeren in ontwikkelingslanden kunnen bijna niet opereren op de Westerse markten vanwege de landbouwsubsidies in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Deelnemen aan fair trade-projecten is een mogelijkheid om iets beter te verdienen, maar in feite gaat het om een tweede stroom landbouwsubsidies. De inkomsten van boeren die niet samenwerken met fair trade-organisaties zijn gedaald.
Het onderscheid tussen boeren die wel of niet meedoen met fair trade-organisaties leidt volgens Foreign Affairs tot een ongewenste fragmentatie van de landbouwmarkt. De enige oplossing voor eerlijke handel is het afschaffen van alle soorten van landbouwsubsidie, menen Narlikar en Kim.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Geven leidt tot succes
Wit zijn in Philadelphia
Big data tegen kanker

Over de schrijver

1 gedachte over ““Fair trade doet meer kwaad dan goed””

Reacties zijn gesloten.