Met deze duurzame muurverf kun je eerlijk schilderen

Eens in de zoveel tijd voel je de drang om de woonkamer of slaapkamer te voorzien van een fris kleurtje, maar eenmaal in de bouwmarkt blijkt dat je op het gebied van duurzaamheid weinig te kiezen hebt. De jongens van fairf, Laurens, Teun en Jeroen, brengen daar verandering in. Zij produceren duurzame muurverf in een Nederlandse fabriek die draait op zelf opgewekte zonne-energie. HetkanWEL sprak met Laurens. 

De oorsprong van fairf ligt in Brazilië. Laurens (die toen nog studeerde aan de TU-Delft) wilde zich inzetten voor meer kleur in de Braziliaanse sloppenwijken. Er werd een kleine duurzame verffabriek opgezet door middel van crowdfunding en de lokale werknemers kregen les in de beginselen van ondernemen. Laurens: “In een korte periode hebben we een succesvol project opgericht waarbij kleinschalige kleurproductie, educatie en werkgelegenheid samen zijn gekomen.” Na dit project zijn de jongens op zoek gegaan naar financiële mogelijkheden voor soortgelijke projecten. “Dat heeft uiteindelijk geleid tot fairf, een nieuw duurzaam merk op de Nederlandse verfmarkt, maar we zijn ook actief als stichting. We zetten ons nog steeds in voor educatie, het bevorderen van welzijn en het creëren van werkgelegenheid voor kansarme mensen en jongeren in binnen- en buitenland”, aldus Laurens. Wie verf van fairf koopt, steunt dus creatieve ondernemers in ontwikkelingslanden.
Fairf

Duurzaamheid

Fairf probeert op meerdere manieren zo duurzaam mogelijk te zijn. De ingrediënten worden indien mogelijk lokaal verkregen, zodat de impact op het milieu zo laag mogelijk blijft. “Het belangrijkste element van de verf is de binder. Dat wordt gemaakt van gerecycled sloophout. Op deze manier wordt een afvalstroom als input gebruikt en blijft de CO2 in het product.” Daarnaast wordt aan de binder in de verf geen schadelijk oplosmiddel toegevoegd, zodat je reukloos en emissiearm kunt schilderen. Laurens: “We zijn beloond met het A+ label voor uitstoot in de leefomgeving en we mogen met trots zeggen van het USDA dat het biobased gehalte van onze verf 87% bedraagt. Best een prestatie!”
Fairf Materialen Direct Aan De Slag Roller Kwast E1523265673952

Offline kleurbeleving

Ook op het gebied van service maakt fairf een verschil op de verfmarkt. Wie gaat verven, zal normaal gesproken eerst naar de bouwmarkt moeten om een kleurtje uit te zoeken. Bij fairf kun je jouw favoriete pot verf online bestellen, nadat je een keuze hebt gemaakt uit de gratis kleursamples die via de website besteld kunnen worden. Laurens: “In grote steden komen we met de fiets, in dorpen werken we met Red je Pakketje. We bezorgen altijd tussen 18:00 uur en 22:00 uur, omdat dan de meeste mensen thuis zijn.” Voor wie wel graag de kleuren van fairf in het echt wilt zien, kan binnenkort terecht bij een fairfspot. “Dat zijn plekken in de stad waar je terecht kunt voor een offline kleurervaring. Dat kunnen kleine ondernemers zijn, maar ook koffiebarretjes of publieke ruimtes. In Rotterdam zijn al meerdere fairfspots te vinden, zoals HAY, GROOS, Hutspot en de Nieuwe Poort.”

Toekomst

De jongens hebben genoeg ideeën voor de toekomst. “We hebben net ons productportfolio uitgebreid met lakken en tegelijkertijd zijn we bezig met het uitbreiden van de fairfspots. Het is ook de bedoeling dat we een offline winkel openen voor een echte kleurbeleving. Maar de belangrijkste en grootste droom is toch wel dat duurzame verf de standaard wordt!”

Over de schrijver

3 gedachten over “Met deze duurzame muurverf kun je eerlijk schilderen”

  1. Pingback: Wat wordt het nieuwe woord voor duurzaamheid?

  2. Pingback: 2,3 miljoen zonnepanelen erbij in Nederland - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.