Fairfood: Plukkers van supermarkttomaten krijgen onleefbaar loon

Tomaten. Foto: The Ewan, Flickr
Tomaten. Foto: The Ewan, Flickr
Tomaten in Europese supermarkten, waaronder ook supermarkten in Nederland, worden geplukt door Marokkaanse tomatenplukkers die extreem lage lonen verdienen, niet genoeg om van te kunnen leven. Dat meldt Fairfood International. De organisatie publiceerde dinsdag een rapport naar de misstanden in de Marokkaanse tomatensector.

Lage lonen voor tomatenplukkers

Uit het rapport van Fairfood blijkt dat het grootste deel van de Marokkaanse tomatenplukkers vrouw is en dat zij meestal niet meer dan vijf euro per dag verdienen, terwijl zij minimaal 15 euro nodig hebben om met hun gezin rond te kunnen komen. Eelco Fortuijn, Directeur Advocacy Fairfood: “De Marokkaanse tomatenplukkers die onze tomaten plukken verdienen dus zo weinig dat zij in armoede leven, en zelfs moeite hebben om simpele dingen zoals onderwijs voor hun kinderen of gezondheidszorg te kunnen bekostigen. Hun salaris komt overduidelijk niet in de buurt van wat een leefbaar loon zou moeten zijn.”

Volgens het rapport spelen supermarkten een belangrijke rol in de keten en kunnen zij bij uitstek de prijs die betaalt wordt aan de plukkers beïnvloeden. Fairfood roept daarom supermarkten op om iets aan het probleem te doen.

“Het is belangrijk dat supermarkten niet simpelweg overschakelen naar nieuwe leveranciers in andere landen. Dit zou geen structurele oplossing bieden voor het probleem van lage lonen en zou de Marokkaanse tomatenplukker in armoede achterlaten,” benadrukt Fortuijn.

Fairfood richtte zich in zijn onderzoek op 3 grote retailers: Sainsbury, Tesco en Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn.

Lees het hele rapport “The fruits of their labour” hier

Lees ook
[adrotate group=”1″]
15 dingen die je kunt doen met 15 kilo tomaten
Fairfood start strijd om eerlijke ananas

Over de schrijver