Fairfood start strijd om eerlijke ananas

Ananas. Foto: Wikimedia Commons
Ananas. Foto: Wikimedia Commons
Op het eiland Mindanao in de Filipijnen werken grote groepen mensen om de wereld van ananassen te voorzien. Dit gaat gepaard met extreem lange werkdagen, lage lonen en zelfs kinderarbeid. Ook gebruikt de ananasindustrie pesticiden die schade toebrengen aan de gezondheid van de arbeiders en het milieu. Dit kan zo niet langer, stelt Fairfood International.
Met een campagne, genaamd The Land of Promise, richt de non-profitorganisatie zich op het verduurzamen van de Filipijnse ananasindustrie. De Filipijnen is een van de grootste ananasproducenten ter wereld. Het gros van de ananassen komt van het eiland Mindanao. Dit eiland staat ook wel bekend als the Land of Promise door haar vele regenwouden, vruchtbare valleien en enorme biodiversiteit. Toch is het op Mindanao alles behalve paradijselijk.
“De ananasindustrie op Mindanao vertegenwoordigt een waarde van 2 miljard dollar per jaar”, zegt Anselm Iwundu, directeur van Fairfood International. “Dit enorme bedrag zou moeten bijdragen aan de welvaart van het eiland. Echter, we zien dat dit niet het geval is. De omzetten die de ananasbedrijven behalen, verlaten Mindanao met de handel. Bovendien krijgen de arbeiders extreem slecht betaald en hebben ze onzekere contracten.”
De Filipijnen stuurt jaarlijks 281.000 ton verse ananas, blikananas en ananassap naar landen in Europa, de Verenigde Staten, Oost-Azië en de Emiraten. Een groot deel van de landbouwgrond is in handen van machtige multinationals. Tijdens een recent bezoek aan Mindanao zag campagnemanager Mel Francis met eigen ogen hoeveel moeite mensen hadden om rond te komen door hun lage lonen en onzekere contracten. “Families zijn zelfs gedwongen om hun kinderen te laten werken, in plaats van ze naar school te sturen. Anders verdienen ze niet genoeg om van te leven”, zegt Francis. “Het feit dat het werk op de plantages de arbeiders blootstelt aan gevaarlijke chemicaliën zonder de juiste voorzorgsmaatregelen zoals beschermende kleding of training, maakt deze situatie alleen maar erger.”
Met The Land of Promise campagne wil Fairfood de ananasbedrijven van Mindanao bewegen tot betere arbeidsomstandigheden en duurzamere landbouwtechnieken, zodat eindelijk iedereen profiteert van de ananasteelt en het milieu behouden blijft.
Klik hier als je de campagne wilt steunen
Deze infographic legt helder het probleem uit:
Land Of Promise. Foto: Fairfood
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Al duizenden mensen steunen foodwatch actie puur & eerlijk
Kuyichi lokt klanten naar de Wallen: “Pijpen, 10 euro”

Over de schrijver

1 gedachte over “Fairfood start strijd om eerlijke ananas”

  1. Pingback: Fairfood: Plukkers van supermarkttomaten krijgen onleefbaar loon » hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.