De Fairphone 4 5G: is dit de meest duurzame telefoon ter wereld?

De productie van smartphones is slecht voor het klimaat. Een smartphone bevat namelijk allerlei mineralen (vaak uit conflictgebieden) en de productie kost veel energie en zorgt voor CO2-uitstoot. Miljarden mensen wereldwijd bezitten tegenwoordig een mobiele telefoon en ze gaan gemiddeld maar tweeëneenhalf jaar mee. Hierdoor moeten er weer snel nieuwe telefoons worden geproduceerd. Om dit te veranderen en om een duurzamer alternatief te bieden is de Fairphone 4 5G ontwikkeld. Maar wat voor telefoon is dit, en wat maakt hem duurzamer dan zijn concurrenten? Je leest het in dit artikel.

Wat is Fairphone?

Fairphone is een Nederlands bedrijf dat smartphones produceert op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. De smartphones worden zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal, dat uit oude ingeleverde smartphones komt. Lukt dit niet, dan gebruiken ze alleen materialen van fabrieken en mijnen die zo duurzaam mogelijk werken en goede arbeidsomstandigheden hebben. Hier houdt het Nederlandse merk samen met verschillende instanties toezicht op.

De smartphones die Fairphone ontwikkelt moeten minimaal vijf jaar meegaan. Dit zorgt voor minder afval en is daardoor beter voor het milieu. Je krijgt daarom vijf jaar lang garantie op software en updates en hoeft je telefoon niet weg te gooien of in te leveren als hij na een paar jaar niet meer goed werkt.

De telefoons van Fairphone worden ook wel modulaire telefoons genoemd. Dit houdt in dat veel onderdelen los vervangbaar zijn. Is de batterij, luidspreker of camera kapot? Dan bestel je gewoon een nieuw onderdeel en zet je hem in je telefoon. Zo hoef je geen hele nieuwe smartphone te kopen.

Fairphone Easy

Om het gebruik van de telefoons extra duurzaam te maken is het zogenoemde Fairphone Easy in het leven geroepen, een soort lease-constructie. Met dit abonnement betaal je elke maand een vast bedrag betaald om de telefoon te lenen. Je kiest zelf de periode waarin je hem wilt lenen en als hij stuk gaat krijg je een vervangend toestel terwijl je eigen kosteloos wordt gerepareerd.

De voor- en nadelen van een modulaire telefoon

Fairphones hebben een aantal belangrijke voordelen: ze worden duurzamer geproduceerd, gaan langer mee en zijn makkelijk te reparen. Ze zijn echter wel wat duurder dan andere telefoons met vergelijkbare specificaties.

Omdat de Fairphone vijf jaar meegaat, kun je er het beste een sim only bij nemen. De meeste abonnementen met toestel lopen namelijk maximaal twee jaar en in dat geval zit je vast aan een specifiek verbruik dat misschien niet bij je past. Kies daarom voor een sim only abonnement, zodat je precies betaalt voor de data en belkosten die je nodig hebt.

De nieuwe Fairphone 4 is op dezelfde manier geproduceerd als de eerdere modellen. Het wordt zelfs de duurzaamste smartphone op de markt genoemd. Hij werkt net zo goed als vergelijkbare ‘normale’ modellen en draait op het supersnelle 5G-netwerk. Je gebruikt hem dus net zo fijn én draagt tegelijkertijd je steentje door het milieu wat minder te belasten.

Over de schrijver