Fairphone: de ethische smartphone

Fairphone: De Ethische Smartphone

Dit artikel is in samenwerking met Fairphone tot stand gekomen
Wist je dat een smartphone ongeveer veertig verschillende materialen bevat uit alle delen van de wereld? Veel van de mineralen komen uit de mijnbouwsector, waar milieu en mensenrechten regelmatig worden geschonden. Van kinderarbeid en gevaarlijke arbeidsomstandigheden tot vervuiling. Bovendien hebben de meeste smartphones een gesloten ontwerp waardoor ze moeilijk te repareren zijn en vaak maar twee jaar mee gaan. Het Nederlandse Fairphone vaart gelukkig een andere koers.
Conflictmaterialen in je smartphone
Je strak uitziende smartphone bevat helaas veel problematisch materiaal, zoals bijvoorbeeld tin, tantalium, wolfraam en goud. De delving en handel van deze “conflictmaterialen” draagt bij aan de schending van mensenrechten. Bijvoorbeeld door rebellengroepen te financieren en de politieke en economische instabiliteit in het land van herkomst te vergroten.

Eind juni 2016 heeft de Europese Unie besloten om de problematiek rond conflictmaterialen aan te pakken. Dit kan helaas ook onbedoeld tot gevolg hebben dat er helemaal geen mineralen meer uit de conflictregio’s verkocht worden, waardoor de lokale bevolking hard wordt getroffen.

De missie van Fairphone
ASN Bank Wereldprijs winnaar Fairphone wil meewerken aan projecten die de hele productieketen van smartphones beter maken. Zo willen ze een ethische smartphone maken van conflictvrije mineralen en meewerken aan de verbetering van mijnbouwpraktijken om zo lokale economieën in conflictgebieden te steunen. En dan ze willen de Fairphone zo ontwerpen dat hij lang mee gaat en makkelijk kan worden hergebruikt en gerecycled.  Een aardige opgave…
Hun eerste telefoon, de Fairphone 1, werd al geproduceerd met tin en tantalum uit conflictvrije mijnen in de Democratische Republiek Congo. Maar het bedrijf heeft niet stil gezeten zo hebben ze nu ook conflictvrij wolfraam uit Rwanda in haar toeleveringsketen opgenomen. Verder werden zij eerder dit jaar de eerste consumentenelektronica producent met Fairtrade-goud in de productieketen. Daarmee is Fairphone er in geslaagd om een transparante inkoop van álle vier de conflictmineralen te realiseren.
Fairphone laat hiermee zien dat een eerlijke en traceerbare inkoop van materialen mogelijk is. Zo kun je op deze kaart zien is waar de materialen van je Fairphone smartphone gewonnen worden. Ondertussen blijft deze innovatie telefoonbouwer constant zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor ecologische en maatschappelijke verbeteringen.

Beter bereikbaar
Nog meer goed nieuws, je kunt nu ook een . Dat is erg fijn, want het toestel is los best prijzig: €529. Daar moet je trouwens wel bedenken dat het toestel is ontworpen om twee keer zo lang mee te gaan als een standaard model. Je kunt namelijk heel makkelijk eventuele kapotte onderdelen vervangen.  Een abonnement is er al . Dat maakt deze eerlijke, ethische smartphone een stuk beter bereikbaar!
Meer weten over Fairphone? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina of bekijk het filmpje hieronder:

 

Over de schrijver

3 gedachten over “Fairphone: de ethische smartphone”

  1. Pingback: Duurzaam en eerlijk bellen: kies voor een fairphone en sim only

  2. Fairtrade. Na de uitzending van Zembla, over de nederlandse rozenkweker in Ethiopië, eerst in Kenia, twee keer bekeken te hebben, met daarin het gesprek met de directeur van Fairtrade Nederland, heb ik alle vertrouwen in deze organisatie verloren. Fairtrade is volgens mij een marketing truc om producten aan consumenten te slijten. De uitzending van Zembla en de geheimzinnigheid die Fairtrade daarin uitsprak, hebben mij tot deze conclusie gebracht. En ik ken meerdere mensen, die na het zien van de Zembla uitzending, er net zo over dachten. Ik hoop dan ook dat Fairphone niets te maken heeft met Fairtrade maar uw artikel sugureert anders. Jammer, want de beschreven doelstelling is prachtig.

Reacties zijn gesloten.