FairPhone vanaf derde kwartaal 2013 te koop

Foto: ActionAid

Het Nederlandse bedrijf FairPhone is bezig met het ontwikkelen van een smartphone die zowel duurzaam als eerlijk is. De beloofde mobiel is vrij van uitbuiting, bevat geen grondstoffen uit conflictgebieden, is eerlijk gemaakt, recyclebaar en draait op open-source software. Volgens FairPhone ligt hun eerlijke mobiel over ongeveer anderhalf jaar in de winkel.
*update april 2013*
Volgens de organisatie zal de verkoop van de telefoon in het derde kwartaal van 2013 starten, ergens vanaf september dus.

FairPhone, een initiatief van Bas van Abel, wil hiermee het eerlijke antwoord zijn op de vele misstanden in de mobiele telefoniesector, zoals slechte arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en de wedloop op schaarse mineralen. Tin, coltan en kobalt zijn de belangrijkste delfstoffen voor mobiele telefoons en deze worden grotendeels gedolven in Congo. Lokale milities in het conflictgebied hebben de handel in handen en financieren hiermee hun strijd. Bloedmobieltjes worden smartphones om die reden ook wel genoemd.
Deze maand is ActionAid begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een eerlijke mijnbouwsite voor FairPhone in Congo. Over de zoektocht naar eerlijke kobalt is een korte documentaire gemaakt door documentairemaker Michael Schaap en Bibi Bleekemolen.
Mijnbouw
FairPhone vraagt op de website van Actionaid aandacht voor de sociale omstandigheden aan het begin van de productieketen: de leef- en werkomstandigheden van de mijnwerkers in Congo. ‘Lokale mijnwerkers werken onder erbarmelijke omstandigheden en voor een veel te laag loon. Ondertussen strijken internationale mijnbouwbedrijven enorme winsten op,’ aldus ActionAid en FairPhone.
Van Abel laat weten in een interview in NRC dat hij de mobiele industrie wil inspireren en niet beconcurreren. Hij hoopt dat de elektronicabranche hun beleid gaat bijstellen als ze meer onder vuur komen te liggen en er alternatieven zijn.
De prijs van de groene smartphone zal rond de 200 en 250 euro zijn. KPN heeft al toegezegd de eerlijke telefoon te willen verkopen en gesprekken met T-mobile en Vodafone zijn gaande.
Bron: Actionaid
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Geld verdienen met je oude mobiel
14 opmerkelijke producten van bamboe

Over de schrijver

5 reacties op “FairPhone vanaf derde kwartaal 2013 te koop”

  1. laat de media jullie niet voor de gek houden het zij allemaal trucjes om geld te verdienen
    het groene label moet je echt niet geloven het klink allemaal zo groen maar als het echt groen is dat is maar een vraag ????? denkt je dat straks een Qbuzz over amsterdam vlieg om passagier naar hun werk te brengen.

  2. En nergens een duidelijk link naar de donatiepagina of meer informatie over de Fairphone? Link naar Actionaid werkt sowieso niet

  3. Lijkt me niet rendabel om zo'n smartphone te maken. Is er überhaupt wel vraag naar? Hij draait op een "source software". Men gaat echt niet zomaar over van iOS en Android op een of andere source software, behalve als het een of ander groot voordeel heeft. Ik ruil iig mijn Samsung Galaxy S3 niet daarvoor in. Misschien als ie héééél goedkoop is. We zullen zien.

Reacties zijn uitgeschakeld.