Fairphone verkoopt eerste 5000 telefoons

Bron: Fairphone
Bron: Fairphone

Enkele weken geleden werd de voorverkoop van de Fairphone gestart. De orders stroomden binnen en op 4 juni bereikte Fairphone zijn eerste mijlpaal: de verkoop van 5000 telefoons. Dat het zo snel zou gaan, hadden ze niet verwacht. Roos van de Weerd van Fairphone vertelt: “Het is een belangrijk moment voor ons. Het bewijst dat er vraag is naar electronische producten waarbij rekening wordt gehouden met mens en milieu. Het voelt als een grote overwinning.”
Particuliere interesse
De kopers van de 5000 telefoons waren vooral particulieren. Fairphone besloot met opzet om de eerste telefoons niet bij grote bedrijven aan de markt te brengen: “Je kon niet meer dan 10 telefoons per order bestellen. Dit hebben we puur intuitief gedaan. We werden wel benaderd door bedrijven voor een order van 1000 stuks. En hoe geweldig het ook is dat een bedrijf zoveel telefoons wil afnemen, we wilden eerst graag zien of een particulier interesse heeft in deze telefoon.”
Niet alleen een mooi verhaal
De Fairphone is niet alleen een mooi verhaal, het klopt. Roos: “In de media wordt ten onrechte soms gezegd dat we een 100% eerlijke telefoon maken. Maar we hebben nooit geclaimd dat de Fairphone 100% eerlijk is. Na drie jaar onderzoek zijn we ergens begonnen en hebben partners gezocht om ons daarin te ondersteunen. Zo gebruiken we conflictvrije tin uit Congo. De volgende telefoon zal nog eerlijker zijn dan deze en zo gaan we steeds verder. Op onze website leggen we heel duidelijk uit wat we doen en wat we gebruiken. We houden het inzichtelijk voor de consument.”
Bewustwording in electronica
Het succes van de Fairphone is volgens Roos een logisch gevolg op de bewustwording van de maatschappij: “Men is klaar om hun principes in de portemonnee te laten doorsijpelen en zo hun steentje bij te dragen. Ze doen het al langer met eten en kleding. De volgende stap is logischerwijs electronica.” Het was de hoogste tijd dat iemand iets veranderde: “Al zeker tien jaar is bekend dat in de productieketen van electronica een aantal zaken goed misgaan. Ook bedrijven als Apple en Samsung weten dit. Maar zij werken reactief: pas als er druk wordt opgelegd, doen ze iets. Zolang dit niet wordt gedaan, veranderen zij ook niets. Wij willen écht een verandering teweegbrengen.”
Toekomstdromen
Ondanks dit succes blijven de makers van de Fairphone dromen houden: “Uiteindelijk willen we een volledig recyclebare telefoon maken. Maar we blijven realistisch en nemen het stap voor stap. Elke telefoon wordt weer een beetje eerlijker. We zijn ergens begonnen en hopen dat het nog niet eindigt.” Bang om de monopolie-positie te verliezen is Roos niet: “Als andere bedrijven ook een dergelijke telefoon gaan maken, hebben wij iets goeds gedaan. Voor ons is het belangrijk om innovatief te blijven. En het zou heel mooi zijn als andere bedrijven daar in meegaan.”
Lees ook
30 miljoen vrouwen kiezen voor biologische cosmetica
Schokkende feiten over de oceaan
Waarom een eerlijke telefoon hard nodig is