Fairtrade 2.0: PBL wil duurzaamheid verplicht stellen

Tijd Voor Fairtrade 2.0. Foto: Bruno Girin
Tijd Voor Fairtrade 2.0. Foto: Bruno Girin

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er een grens bereikt met vrijwillige verduurzaming. Door keurmerken zoals Max Havelaar zijn veel productieketens een stuk milieu- en mensvriendelijker geworden. Nederland loopt in dit opzicht ook voorop. In Nederland ligt het aandeel van duurzaam gecertificeerd hout inmiddels op 66%.
Maar als we de volgende stap willen zetten, is het nodig om duurzaamheidseisen bij wet verplicht te stellen, vindt het PBL. De overheid kan verduurzaming niet “alleen alleen overlaten aan de voorhoede in een markt.” De overheid moet meer invloed gaan uitoefenen om bedrijven te stimuleren om over te stappen naar duurzame alternatieven. “Dat kan bijvoorbeeld met verplichte en transparante rapportages over grondstofgebruik, het Europees uitdragen van beleid voor duurzaam inkopen, of door het stellen van minimum duurzaamheidseisen aan producten,” aldus het PBL.
Volgens het Planbureau komt Nederland in een nieuwe fase wat betreft verduurzaming. De koplopers, zowel bij consumenten als bedrijven, zijn er ondertussen wel van overtuigd dat duurzaamheid nodig is. Maar om de grote massa mee te krijgen is een nieuwe aanpak nodig.
Sommige bedrijven hikken nog tegen de hogere prijs van certificering. Als de overheid strengere regels stelt over duurzaamheid, zal er in ieder geval een gelijk speelveld zijn, waardoor verantwoordelijke bedrijven niet langer in het nadeel zijn.
Lees het hele rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving hier
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Flinke groei aantal EKO en fairtrade producten in supermarkten
Bewuste consumenten bepalen zelf de prijs bij Samenkoopjes

Over de schrijver