Samen leven, samen zorgen, samen werken: deze familie leeft samen

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd: dat vat het leven van de familie van Buuren, die met drie generaties op één terrein woont, wel samen. In de Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard delen de dertien familie leden één erf. Hier streeft de familie naar zelfvoorzienendheid, verbinding en de ‘revival van het gezin’. Niet alleen onderhouden ze samen de moestuin en het terrein, maar ook investeren én koffie drinken doen ze gezamenlijk. Een beroep op elkaar kunnen doen, zoals vroeger en bovendien ‘gewoon samen zijn met de mensen van wie je het meest houdt.’

Foto: @shotbysheena

Geen gemiddelde familie

Wie de uitgebreide website ‘Kijkje bij de Buuren’ van de familie opent merkt gelijk: dit is geen gemiddelde familie met doorsnee ideeën. De website ademt samen én zelf. Zelf groente verbouwen, fruit telen en eieren en vlees van eigen kippen en eenden consumeren, maar ook samenwerken om zoveel mogelijk hun eigen boontjes te kunnen doppen en zich in te zetten voor het mooie stukje groen dat ze met drie generaties bewonen. Zelf zeggen ze daarover: ‘aan de basis van het samen-leven, samen-delen liggen sterke familierelaties, gemeenschappelijke waarden, verantwoordelijkheidsgevoel en een goede arbeidsethos’. Ze zitten niet stil, zoveel wordt duidelijk.

Volg het gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’ op 9 of 10 november 
Je eerste woning kopen lijkt ingewikkeld. Daarom organiseert Triodos Bank een gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van je eerste woning en wat je kunt doen om je kansen te vergroten? 
Meld je aan voor het webinar op 9 of 10 november.

Veel te doen

En dat is maar goed ook, want wie zelfvoorzienend wil leven moet het niet erg vinden om de handen flink uit de mouwen te steken. Op het terrein van de familie van Buuren is altijd wat te doen. Groente inmaken, een kruidenspiraal aanleggen, zelf één van hun kippen slachten of hun eigen verzorgingsproducten maken: naast het dagelijks reilen en zeilen van de boerderij heeft iedereen eigen deelprojecten. Een huishouden van Jan Steen noemen ze het zelf. ‘Chaotisch, rommelig en een drukte van jewelste. In huize van Buuren borrelt en leeft het’. Er is een moestuin en een boomgaard te onderhouden, een kippenstal en natuurlijk ook gewoon nog ‘normale banen’.

Van wonen je hobby maken

Maar houden ze dan nog wel tijd over voor hobby’s? ‘Als je vrije tijd associeert met sporten, bier drinken in de kroeg of televisie kijken op de bank dan is het antwoord: nee’, leert de website ons. Ze zien vrije tijd als tijd die niet op gaat aan werk of school. Gelukkig valt 80% van het huishoudelijke werk dat in en rond het huis moet gebeuren voor de familie van Buuren onder vrije tijd. Of: ‘we hebben eigenlijk van wonen en leven onze hobby gemaakt’. En als je het zo bekijkt, dan mag de familie juist éxtra veel tijd aan hun hobby’s besteden. Klussen, bouwen, werken in de tuin, het verzorgen van de dieren, bakken, conserveren, naaien haken: ‘Vrije tijd is blije tijd en dat zo opgesomd hebbende kan  ik niet anders concluderen dan dat ik een heel blij mens ben met al mijn vrije tijd’, aldus dochter Maria.

Samen leven

Die plannen om het rigoureus anders te doen ontstonden naar eigen zeggen jaren geleden, ‘gewoon aan de keukentafel met een boterham met kaas en een glas melk’. De plannen werden realiteit en met negen mensen trok de ‘extended family’ naar Berkenwoude. Inmiddels leven er 13 personen (‘vrijwillig, echt’) op het terrein. De keuze om je als familielid aan te sluiten wordt zorgvuldig en weloverwogen gemaakt. Je moet het namelijk wel kunnen: met je schoonmoeder onder één dak wonen. Toch gaat het delen van ruimtes niet ten koste van ieders privacy en al helemaal niet van het woongenot. Zat zijn ze elkaar heus wel eens. Zoals in elk gezin wordt er ook in het leven als ‘extended family’ wel eens gemopperd. Maar onenigheid wordt snel uitgepraat en echte conflicten kwamen nog nooit voor. Is het gras bij de Buuren toch écht groener!

Over de schrijver