Farmaceutische bedrijven laten ontwikkelingslanden niet in de steek

Foto: EssjayNZ, Flickr

De grote farmaceutische bedrijven zetten zich steeds beter in om medicijnen in ontwikkelingslanden beschikbaarder en betaalbaarder te maken. Dat blijkt uit de Access to Medicine Index, die woensdag 27 november is gepubliceerd.
De Index publiceert elke twee jaar een ranglijst van de twintig grootste farmaceuten en hun inspanningen om geneesmiddelen verkrijgbaar te maken in ontwikkelingslanden. Zo wordt er gekeken of ze nieuwe medicatie voor verwaarloosde tropische ziekten ontwikkelen, of ze hun patenten openstellen en welke ethische marketingprincipes ze er op na houden.
Zoals in de twee voorgaande edities van de Index, scoort GlaxoSmithKline nog steeds het hoogst. De nummer 2 is Johnson & Johnson; dat bedrijf stond vorig jaar nog op nummer 9 en is een van de sterkste stijgers. Die stijging is vooral te danken aan het feit dat het bedrijf alle activiteiten rond toegang tot medicijnen heeft samengebracht binnen één business unit, wat heeft geleid tot een meer strategische en geïntegreerde aanpak.
Over het algemeen scoren de bedrijven beter dan twee jaar geleden. Farmaceuten ontwikkelen meer producten voor meer ziekten die de armsten ter wereld treffen. Ze werken meer samen en steeds meer bedrijven verlagen de prijzen van medicijnen voor bepaalde landen of bevolkingsgroepen. Bovendien passen zij dit beleid toe op een breder scala aan producten en in meer landen.
Toch zijn er nog steeds punten waarop alle farmaceuten hun aanpak aanzienlijk zouden kunnen verbeteren, zegt de Access to Medicine Foundation, de samensteller van de Index. Bedrijven zouden transparanter moeten zijn over lobbypraktijken, ze zouden de prijzen en verpakkingen van hun producten nog beter kunnen aanpassen en ze zouden klinische onderzoeksgegevens sneller moeten vrijgeven zodat ontwikkelingslanden beschikking kunnen krijgen over zogenaamde generieke geneesmiddelen (medicijnen met dezelfde werkzame stof).
Bron: Ode. In Ode van november/december staat een uitgebreid interview met Wim Leereveld, oprichter en CEO van de Access to Medicine Index.
Lees ook
De natuur zit vol medicijnen
Pillen voor Afrika: Pionierende medische onderzoekers zetten zich in voor toegang tot medicijnen
Patiënt of patent? Het machtsspel van de farmaceutische industrie
Volg Ode ook op TwitterFacebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand

Over de schrijver