Fashion for Good in Amsterdam is ‘s werelds eerste museum over duurzame mode

Begin oktober opende het Fashion for Good museum haar deuren op het Rokin in Amsterdam. Het is het eerste museum ter wereld dat volledig gewijd is aan duurzame mode. Hier kan je zien wat er allemaal nodig is om jouw T-shirt te produceren en wat er gebeurt op het gebied van innovatie. Denk daarbij aan leer van appels (net echt!). Stof van kapok (van nature waterafstotend). Of biologisch afbreekbare glitters (want wat is een leven zonder een beetje glitter & glamour?!).

Interactief

Fashion for Good is een interactief museum. Bij de ingang krijg je een armband waarmee je op verschillende plekken in het museum kan ‘inchecken’. Op deze punten, staat beschreven wat jij persoonlijk kan doen om de mode te verduurzamen. Wil je bijvoorbeeld een maand lang niks nieuws kopen? Check. Wil je voor volledig biologisch gaan? Check. Aan het einde van je museumbezoek krijg je je persoonlijke actieplan gemaild met bijbehorende tips en tricks en de impact die je daarmee hebt.

Fashion For Good

Actieplan

Zo staat er in mijn mailbox te lezen dat het kopen van kleding van zuiver biologische materialen een enorme impact heeft op het milieu. Biologische materialen zijn beter voor de biodiversiteit, omdat er geen chemicaliën aan te pas komen in het productieproces. Een ander actiepunt is ‘restyle your closet’. Nederlanders dragen ongeveer een derde van hun kleding niet. De tip van het museum: nodig je meest modieuze vriendin uit en vraag haar om je te helpen nieuwe combinaties te maken met ‘oude’ kleding. Winkelen in je eigen kast zogezegd. In totaal kan je je aan 26 actiepunten committeren om de wereld van de mode een beetje groener te kleuren.

Drie verdiepingen

De expositie is onderverdeeld in drie thema’s: geschiedenis, de huidige situatie en de toekomst. De geschiedenis geeft een goed beeld van hoe we terecht zijn gekomen op het punt waar we vandaag staan. Kleding is een wegwerpartikel geworden. De winkels vernieuwen elke week hun collectie en houden jaarlijks 21,5 miljoen onverkochte kledingstukken over. Nederlanders kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar en gooien er 40 weg. Dit moet natuurlijk anders.

Fashion For Good
Jurk Van Stella Mccartney

Toekomst

Gelukkig laat het museum ook zien dat er al een hoop gebeurt om de mode duurzamer te maken. Op de begane grond is een winkel ingericht rondom het thema ‘splash’. Hier is te zien hoe zes kledingmerken iets proberen te doen aan het enorme watergebruik van de mode-industrie. In januari verandert het thema in ‘transperancy’ en wordt vier maanden lang getoond hoe verschillende modemerken hier iets aan proberen te doen.

Redress

Op de eerste verdieping is nog tot eind januari de expositie Redress Design Award te zien. Hier laten ontwerpers kledingstukken zien, die gemaakt zijn door ‘oude’ materialen te herbruiken en te upcyclen. Zero waste en circulair dus. Op deze verdieping vind je ook innovatieve voorbeelden van ontwikkelingen in de mode-industrie. Zoals het eerdergenoemde appelleer en textiel van kapok.

Het Fashion for Good museum is volledig gratis toegankelijk. Je kan er ook terecht met groepen of schoolklassen. Ben je er al geweest? Laat ons dan vooral jouw ervaringen weten. 

Over de schrijver

1 gedachte over “Fashion for Good in Amsterdam is ‘s werelds eerste museum over duurzame mode”

  1. Pingback: Wat zijn de duurzame alternatieven voor leer? - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.