Fashion Revolution Week: ook jij kunt de mode-industrie veranderen

De trui of het shirt dat je je nu aanhebt, wie heeft dat gemaakt? Misschien weet je het. Of kun je het vinden op de website van het merk dat je draagt, want de modewereld wordt langzaam transparanter. Toch is er nog veel te winnen en daarom is het van 23 tot 29 april Fashion Revolution Week. Tijdens deze week roept de organisatie Fashion Revolution iedereen op om modemerken één simpele vraag te stellen: Who made my clothes?

Mode-activisme

Vijf jaar geleden stortte in Bangladesh de kledingfabriek Rana Plaza in, waarbij 1138 mensen om het leven kwamen en 2500 mensen gewond raakten. De hele wereld was geschokt, maar de ramp bleek het topje van de ijsberg. Er kwamen veel meer misstanden aan het licht, zoals milieuvervuiling, kinderarbeid, lage lonen en onveilige fabrieken. Als reactie op de ramp kwam in Engeland de Fashion Revolution beweging op gang.
Het doel van Fashion Revolution was om een ramp, zoals Rana Plaza, in de toekomst te voorkomen. Hoe? Door modemerken via social media massaal te vragen wie hun kleding heeft gemaakt. Zo werden de merken gedwongen om opener te worden.
Fashion Revolution Week

De industrie verandert

De beweging had resultaat. In de afgelopen vijf jaar vroegen meer dan 100.000 mensen aan kledingmerken ‘Who Made My Clothes‘ en steeds meer landen sloten zich bij de beweging aan. De industrie reageerde. Steeds meer fabrieken werden geïnspecteerd en veiliger en in sommige landen stegen de minimumlonen voor de kledingarbeiders.
Sommige merken begonnen het gebruik van giftige chemicaliën terug te dringen, of beloofden om kleding te recyclen, waardoor ze grondstoffen besparen en afval verminderen. Ondanks de verbeteringen blijft de vraag ‘Who made my clothes’ nog steeds relevant, want niet alle merken veranderen mee, daardoor blijft de vraag nodig.

Doe mee aan de revolutie

Wil jij meedoen aan de Fashion Revolution? Dat kan heel eenvoudig. Je kunt een email sturen naar merken, waarvan jij vindt dat ze transparanter moeten zijn over hun productie. Of je kunt een merk benaderen via social media met de vraag #WhoMadeMyClothes. Het heeft echt impact.

Bezoek een evenement

Tijdens de Fashion Revolution Week zijn er in heel Nederland ook veel verschillende evenementen, die je kunt bezoeken. Denk aan kledingruil feestjes, lezingen, documentaires, paneldiscussies, open ateliers of fotoshoots. Je vindt ze allemaal op de site van Fashion Revolution Netherlands. Bekijk het programma op de site van Fashion Revolution en laat je inspireren!

Over de schrijver

2 gedachten over “Fashion Revolution Week: ook jij kunt de mode-industrie veranderen”

  1. Pingback: Na deze masterclass zijn overvolle kasten en impulsaankopen verleden tijd

Reacties zijn gesloten.