Feest in de fles

Foto: Dutch Design Week
Morgen is het zo ver: Dutch Design Week 2015. Negen dagen lang worden er de meest sprankelende ideeën, experimenten, antwoorden en oplossingen van maar liefst 2400 designers gepresenteerd. Je kunt er een blik werpen in de toekomst, vragen stellen, inspiratie opdoen of je laten verbazen door de wonderlijke breinen van jonge makers. De programmering kan je online al bekijken, wij belichten alvast één categorie: feest in de fles. We vonden namelijk wel drie projecten waar we frisgroene plantjes in een glazen ‘fles’ vonden. Maar wat doen die daar eigenlijk?

Pikaplant
Ben jij zo iemand die een beetje moeite heeft met kamerplanten in leven houden? Dan is dit de oplossing voor jou. Jars zijn kamerplanten die je namelijk nooit water hoeft te geven. Deze planten worden hermetisch afgesloten zodat ze het water en de lucht in de fles hergebruiken. Tableau geeft je plantjes een natuurlijke droog-nat cyclus waardoor de wortels kunnen ademen. Deze geweldige producten imiteren de natuur om je planten water te geven. Je kunt dus gerust een paar weken op vakantie zonder bang te zijn dat je plant het loodje legt.

Foto: Dutch Design Week
Plantation
Altijd al van top tot teen willen zien hoe een plantje groeit? Tijdens de tentoonstelling Plantation wordt het nieuwe ontwerp ‘Plantage’ van Alicja Patanowska getoond. Dit is een serie van porseleinen elementen waar je plantjes en kruiden in kunt kweken. Dit element is zo ontworpen dat het de groei stimuleert met hydrocultuur. Hierdoor kan je niet alleen zien wat er boven water gebeurt, maar ook er onder. Het enige dat je nodig hebt is een oud drinkglas en een vorm van Plantation en et voila: je hebt je eigen mini kas.

Terra/Sanctuaria
In deze speciale terraria zitten bedreigde planten systemen vanuit de hele wereld. Morgan Ruben ontwierp verschillende modellen die de natuurlijke ecosystemen van deze groene plantjes nabootsen. Sommigen hebben enkel en alleen daglicht nodig, anderen worden in stand gehouden met behulp van LED-verlichting. Bijzonder is dat hij voor zijn project twee naamloze orchideeën uit Azië heeft gered van gekapte bomen. De kans is groot dat zij in hun eigen thuisland al vernietigd zijn, maar in het project van Morgan Ruben leven ze voort. Naast het grote ontwerp is er ook de ‘Terra Fles’, dit is een kleiner ecosysteem met een stekje van één van de kleinste vleesetende planten ter wereld.

Dutch Design Week
Benieuwd geworden naar meer groene ontwerpen? Op de Dutch Design Week kan je nog 9 dagen terecht voor de mooiste uitvindingen, experimenten en designs. Er zijn tentoonstellingen, optredens, lezingen, workshops en nog veel meer moois. Voor meer info en een kijkje in het programma klik je hier.

Foto: Dutch Design Week

Alle afbeeldingen zijn van de Dutch Design Week

Lees ook:

Tuinieren zonder vieze handen te krijgen met hydrocultuur

Over de schrijver