Deze spullen en kleding voor de feestdagen kun je net zo goed huren

Ieder jaar een nieuwe boom, met een paar nieuwe slingers, engeltjes, nieuwe kerstballen en (dé hit van dit jaar): ornamenten. En dan natuurlijk nog een mooie nieuwe outfit (liefst iets met glitters) en voilà. Je bent weer honderden euro’s lichter, een hoop spullen zwaarder, en de feestdagen zijn dit jaar net zo gezellig als vorig jaar. Dus waarom doen we het eigenlijk? Ieder jaar alles weer nieuw kopen? Huren is dé duurzame optie voor zowel je portemonnee als de planeet. Daarom geven we een lijstje met feestartikelen die je net zo goed kan huren.

Kerstboom met bijpassende versiering huren

Je kerstartikelen huren is niet alleen voor bedrijven of evenementen. Ook je rijtjeshuis of je appartement kun je decoreren met prachtige kerstversiering die in januari níet ergens in een doos beland om stof te vangen en in vreselijk in de weg te liggen. Huur gewoon alles wat je nodig hebt voor kerst en je huis schittert net zo mooi als het jaar daarvoor.

Ik ga in dit geval geen links geven naar bedrijven want er zijn er legio. En als ik iets in mijn zoekmachine intik dan krijg ik een heel andere lijst dan jij, want zoekmachines baseren hun gegevens op jouw locatie en eerder zoekgedrag. Dus tik gewoon ‘kerstversiering huren particulier’ en je wordt gepresenteerd met een hele lange lijst huuropties voor al jouw kerstbenodigdheden.

Ook een fantastische optie: adopteer je kerstboom. Lees er hier meer over en over de vraag wat duurzamer is: een echte boom of een kunstboom.

Servies, bestek en tafellinnen huren

Geef je een heerlijk diner voor familie of vrienden? Dan kun je nog weleens servies tekort komen, of misschien wil je dit jaar extra feestelijk uitpakken. Dan kun je natuurlijk je halve budget uitgeven aan een hele nieuwe serviesset of je huurt gewoon wat je nodig hebt.

Zowel servies, bestek als tafellinnen kun je huren. Decoreer het met dennetakjes of hulst en andere vondsten die je tijdens een heerlijk stuk wandelen hebt vergaard en je hebt een feestelijke tafel voor weinig. Je kan online huren en er zijn ook winkels waar ze servies verkopen én verhuren. Bijvoorbeeld bij Tableware in Amsterdam.

Feestdagen outfit huren waar iedereen z’n hoofd voor omdraait

We willen allemaal weleens een prachtige designer jurk aan alsof ze eigenlijk de rode loper voor je hadden moeten uitleggen. Maar ja, om nu honderden euro’s uit te geven aan een jurk die je maar een avond draagt. Zonde! Huur hem daarom. Hier vind je onze lijst van kledingbibliotheken in Nederland waar je kleding kan huren of lenen, ook buiten de feestdagen. Lees ook: onze tips over hoe je je feestkleding het hele jaar door kan blijven dragen.

Bonus: cadeautjes huren, kan dat?

Niet helemaal, want je geeft het natuurlijk weg. Maar wat je wel kan doen is iemand een gehuurd of geadopteerd item cadeau geven. Bijvoorbeeld een appelboom of een kip. Als je nu heel hard zit te lachen op de bank terwijl je dit leest, dan begrijpen we dat best. Maar stiekem hebben we wel gelijk.

Je kan namelijk een kip adopteren. Dit betekent dat ze gewoon op de boerderij blijft wonen, maar de eitjes zijn voor jou. En dit is natuurlijk wel een heel bijzonder gehuurd cadeautje.

Denk je nu: dit is allemaal niets voor mij. Kijk dan eens of je kunt ruilen met je buren, vrienden of familie. Maak er desnoods een leuk avondje van waar iedereen alles bij elkaar brengt (vooral een goede uitkomst voor al die cadeautjes die je ongevraagd hebt gekregen en waar je niet zoveel mee kan, want daar kan je iemand anders dan heel blij mee maken). Zo kun je precies zien wat goed bij elkaar past.

Of kijk eens of je iets tweedehands kunt krijgen, dat is natuurlijk altijd een duurzame optie. Op naar duurzame feestdagen dit jaar waar je vooral de jingle bells hoort rinkelen en niet het geld in je eigen portemonnee.

Lees ook: van kopje koffie tot kampeerspullen, deze items kan je gewoon huren.

Over de schrijver