Glitters, glimmers en pailletten: 5 tips om je feestkleding het hele jaar door te dragen

Glitters, glimmers en pailletten; met de kerst in aantocht hangen de winkels vol met prachtige feestkleding. En zeg nou zelf, niets is toch ook leuker dan helemaal shiny bij het kerstdiner of op een oud en nieuwfeestje te verschijnen? Alleen is het minder leuk als je outfit na een paar uur schitteren, wordt verbannen naar een donker plekje achter in je kast. Zonde en ook helemaal niet nodig.

De gemakkelijkste optie is om je feestkleding te huren, dan geef je deze na het dragen gewoon terug. Maar je kunt er ook voor kiezen om je feestkleding het hele jaar door te dragen. Als je die maar goed combineert. Hoe je dat doet, legden Lieke van Schouwenburg en Suzanne Vermet-Reijgersberg van de kledingbibliotheek voor designerkleding Masterpiece me uit. Zij stelden vijf outfits voor me samen die ik naar het kerstdiner, maar in iets andere vorm ook gewoon naar mijn werk aan kan.

Outfit 1: Opvallende top van Dries van Noten

De top van Dries van Noten is een echte eyecatcher. Ik werd er in elk geval helemaal blij van. Om het feestelijk te dragen, combineerden Suzanne en Lieke hem met een mooie zwarte broek en hoge hakken. Dan ben je eigenlijk meteen klaar, want meer heb je niet nodig. Door de top te dragen op een spijkerbroek met een trenchcoat en gympen, zie je er meteen heel anders, maar wel gekleed uit. Een perfecte outfit voor een leuk uitje.

Meer over de kleding
Dries van Noten – Turquoise Silver Embroidered Top – Share a Masterpiece
Monique van Heist – Easy Chestnut Canvas – Share a Masterpiece
Sneakers Zoolmates

Outfit 2: Pailletten top mét broek met glimmers

Pailletten tops zijn het toppunt van feestelijkheid, daarom zie je ze ook terug in zo veel feestkleding. Ik hou ervan. Het leuke aan pailletten is, dat ze jou namelijk ook extra glans geven en dat is mooi meegenomen in deze donkere tijd. Suzanne en Lieke combineerden de top met een ook best opvallende broek in dezelfde tint, met glimmende stippen. Zelf zou ik niet direct kiezen voor glans op glans, maar ik was erg verrast over het effect. Het maakt je outfit net iets spannender.

Voor een doordeweekse dag, kun je de pailletten top ook dragen met een spijkerbroek, of spijkerjasje en met gympen. Ook met een dikke trui eroverheen staat het mooi, als je ervoor zorgt dat onder de trui een randje van de pailletten uitkomt. Dan geef je een simpele outfit ineens een bijzonder effect.

De broek met mooie glimmende details is eigenlijk in elke situatie heel goed te dragen. Suzanne stylde deze met een effen top en dikke sjaal en ik kon meteen door naar mijn werk.

Meer over de kleding
Phase Eight – Adara Mint Sequins Top – Share a Masterpiece
Max & Co – Green Dots Pants – Share a Masterpiece

Outfit 3: Glitters met glans

Deze outfit is mijn persoonlijke favoriet. De broek vond ik meteen te gek, maar de asymmetrische glittertop had ik er nooit zelf bij uitgezocht. Toen ik hem aanhad, begon ik vanzelf mee te glimmen. Dit wil ik wel aan naar mijn kerstdiner. Soms moet je gewoon iets uitproberen om te zien hoe je je erin voelt.

Ook de broek in combinatie met een mooie, onopvallende top, jasje en gympen vond ik een groot succes. Ik dacht er ook aan, dat je de broek met een mooie wollen trui kunt dragen. De broek is heel opvallend, maar in combinatie met iets neutralers helemaal niet over the top. Gewoon dragen dus die gouden, glitter of andere opvallende kerstbroek!

Meer over de kleding
Dries van Noten – Silver Pants Poemas – Share a Masterpiece
Vivienne Westwood – Black Glitter Top – Share a Masterpiece

Outfit 4: Rode jurk

Bij de feestdagen denk ik direct aan rood. En een knalrode jurk past natuurlijk perfect bij de kerst. Vooral met lekker hoge hakken. Rood is feestelijk, vrouwelijk en valt op, maar is het ook geschikt voor een dagje in de stad of naar je werk? Daar twijfel ik zelf soms aan. Dan krijg ik het gevoel dat iedereen denkt: ‘daar heb je haar weer met haar rode jurk’. Tot ik de laarzen en het dikke jasje erbij aantrok; toen voelde het eigenlijk meteen heel casual, vrolijk en toch ‘gekleed’. Draag die rode (of kleurrijke) kerstjurk dus het hele jaar.

Meer over de kleding
Kyra – Cisca Dress Burnt Red – Share a Masterpiece
Ba&sh – Black & White Cardigan – Share a Masterpiece

Outfit 5: Glitterbroek

Net als bij de pailletten top, combineerde Suzanne bij deze outfit ook glans op glans. Alleen viel de broek met glitters nu het meeste op. Het bloesje was van dunne stof met een beetje glans en maakte de outfit compleet.

Daarna combineerden we de broek met een gewone zwarte top en mijn witte gympen. Dat vond ik stiekem nog iets leuker! Ik zou er zo de bibliotheek mee willen uitlopen.

Meer over de kleding
Scotch & Soda – Golden Glitter Pants – Share a Masterpiece
Samsoe Samsoe – Black See-through Blouse – Share a Masterpiece

Wat leerde ik van Suzanne en Lieke?

Na het doorpassen van al deze outfits – wat al een feest op zich was – heb ik drie belangrijke lessen geleerd:

 1. Wees niet bang om glans op glans te dragen. Je denkt misschien ‘ik ben dan niet meer te onderscheiden van de kerstboom’, maar niets is minder waar. Het geeft je juist een energie-boost, die bijdraagt aan de feestvreugde.
 2. Gebruik kleur. Veel feestkleding is zwart. En laat vooropstellen dat je met zwart altijd goed zit, maar kleur maakt het geheel zo veel vrolijker. Vooral als deze mooi bij je ogen of haren staat. Dus gebruik kleur. Eventueel in combinatie met zwart als je je daar prettig bij voelt.
 3. Schoenen maken een wereld van verschil. Ik ben zelf niet zo’n hakkendrager, maar daar kom ik nu een beetje van terug, want ze maken je benen langer, je rug rechter en je outfit compleet.
Over Masterpiece                                                                                                                                                                                 
Masterpiece is een kledingverhuurplatform voor designerkleding. Hiermee worden prachtige kledingmerken bereikbaar voor een groter publiek, maar het platform draagt ook bij aan een meer duurzame mode-industrie. Want ja, dat laatste is toch wel iets waar wij allemaal soms van wakker liggen. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, maar het hart van echte modeliefhebbers gaat toch sneller slaan van een prachtige outfit van Max Mara of Dries van Noten. Met Masterpiece hoef je geen concessies te doen. Je kunt er elke dag geweldig uitzien, designerkleding dragen zonder er het volledige bedrag voor te betalen, eindeloos variëren en je hebt een minimale impact op het milieu.

Over de schrijver