Feiten geven Bolkestein gelijk: integratie gaat beter in Nederland

Twintig jaar geleden stelde hij als eerste leider van een grote partij de integratie serieus aan de kaak. Politiek correct Nederland was te klein. Het leverde hem zelfs een aanklacht wegens discriminatie op. Maar Frits Bolkestein hield voet bij stuk, op basis van de feiten.

En uitgerekende dezelfde Frits Bolkestein stelt nu, opnieuw op basis van neutrale cijfers, dat het beter gaat met de integratie dan 20 jaar geldeden. Dagblad De Pers dook in de cijfers en geeft hem gelijk. Frits Bolkestein en De Pers sluiten zich daarbij aan bij publicist Frans Verhagen die in 2010 op basis van soortgelijke cijfers ook al tot die conclusie kwam in zijn boek ‘Hoezo mislukt? De nuchtere feiten over integratie in Nederland’.

Integratie in Nederland 20 jaar later: de feiten

 • Niet-westerse allochtonen (vooral van Turkse, Marrokaanse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst) zijn hun achterstand in het onderwijs aan het verkleinen. Het percentage allochtonen dat naar een hogeschool of universiteit gaat, nam tussen 2004 en 2010 toe van 43 tot 55 procent. Onder autochtonen was die stijging kleiner: van 52 naar 58.
 • Volgens het CBS kreeg een autochtone vrouw in 1996 gemiddeld 1,47 kinderen, tegenover een Turkse 2,53 en een Marrokaanse 3,37. In 2009 stijgt het geboortecijfer voor autochtone vrouwen tot 1,81, terwijl dat van Turkse dames daalt naar 1,89 en van Marrokaanse naar 2,88. Opmerkelijk: voor tweede generatie Turken is het aantal 1,69, wat betekent dat een jong Turks gezin kleiner is dan een autochtoon gezin.
 • Allochtonen halen minder vaak hun bruid(egom) uit het buitenland. Voor Turken daalt dit percentage bijvoorbeeld van 43% in 2004 naar 15% in 2009.
 • In 2000 had nog 30% van de allochtonen een laag inkomen, in 2008 was dat gedaald tot 23%.

Een serieuze kanttekening plaatst De Pers wel: op het gebied van de misdaad worden de cijfers slechter. Het percentage allochtonen dat verdacht wordt van een misdrijf steeg tussen 1999 en 2007, van 4,5% naar 6,3% volgens het CBS. Vooral Marrokaanse jongens, uitgerekend de tweede generatie, komen vaak in aanraking met de politie.

Bronnen: De Pers en hetkanWel

Lees ook:

We mogen trots zijn op de integratie in Nederland

Max Christern wil een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen

Quiz: voorspel jij de toekomst beter dan experts?

Over de schrijver

8 reacties op “Feiten geven Bolkestein gelijk: integratie gaat beter in Nederland”

 1. De ogen gaan bij steeds meer mensen open. Je hebt het bij het juiste eind mijn waarde Rhone. Dit islamitische crapuul wordt onze ondergang als we niet allemaal op de juiste mensen gaan stemmen.

 2. Maandag 28 nov 2011: Grote drukte bij het Turkse consulaat in Rotterdam

  50 jaar later staan lange rijen mensen voor het Turkse consulaat in Rotterdam. In Nederland geboren "jonge" Turken proberen zich massaal aan te melden voor de militaire dienstplicht in Turkije, omdat er nieuwe regels in de maak zijn. Sommige mannen staan er al vanaf vannacht.
  Drie Marokkanen hebben bij het VN-comité voor de Mensenrechten in Genève een klacht tegen Nederland ingediend. Ze beweren dat kritiek op de islamitische ideologie hun "positie" in Nederland ondergraaft! Deze drie Marokkanen hebben geen klacht of een strafzaak tegen hun eigen Marokkaanse dictatuur ingediend, terwijl Marokko nog steeds een zuivere dictatuur is. Blijkbaar deze Turken en Marokkanen hangen nog steeds aan de basisprincipes van hun invasie doctrine: bovendien hun "taqiyya" maakt het mogelijk moslims om niet-moslims te misleiden als het helpt de verspreiding of dominantie van hun herkomstlanden stelsels. Politieke leiding van het uitschot, getuig, dit ongrijpbare crapuul verziekt onze samenleving en sleurt vele mensen mee in een negatieve spiraal van afwijzing.

 3. Beste Uatochtoon. Jij hebt het uiteraard bij het goede eind.
  Dit zijn uiteraard geen FEITEN die aangeven dat de integratie gelukt is ?
  Deze Frans Verhagen denkt dat zijn lezers dom zijn óf hij is zelf dom.
  Integratie gaat om geheel andere zaken, de zaken die hij hier feiten noemt zijn bijzaken, die niet bijdragen aan de ware integratie. Laat hij daar maar eens over nadenken

 4. Deze "feiten"hebben natuurlijk niets te maken op de ware integratie die de autochtonen wensen ,vooral de integratie van moslims. Deze zou moeten bestaan uit het werkelijk mee willen doen aan de nederlandse maatschappij , in al haar onderdelen. Dus geen haat naar homo's, geen vrouwenhaat, geen eerwraak, wel huwelijk tussen moslima's en nederlanders, gewoon handen geven ,geen hoer schelden naar vrouwen zonder hoofddoek, enfin iedereen kent de lange lijst allang.
  "Feiten" die hier aangedragen worden kosten alleen maar veel geld of hebben nauwelijksof geen invloed op de ware integratie waar de autochtonen naar snakken.

  1. Autochtoon, ik hoef niets aan jouw comment toe te voegen. Het is wel zo, dat ook de schrijver van dit stukje dat eigenlijk heel goed weet. Hij of zij wil de mensen gewoon zijn cultuur-relativistische zand in de ogen strooien. Maar dat zal niet meer lukken, die tijd is al lang voorbij. Een zinloze exercitie.

 5. Pingback: Job Cohen PvdA – PVV liegt over immigratie « Debat in de Digitale Hofstad

 6. Pingback: Frits Bolkestein VVD – Westen bedreiging voor Islam « Debat in de Digitale Hofstad

Reacties zijn uitgeschakeld.