Veilig de zon in: de belangrijkste feiten over zonnebrand voor je op een rij

Het is heerlijk warm en zonnig dit weekend! Dat betekent vrolijke gezichten, zonnebrillen, volle terrassen, blote benen en heel veel zonnebrandcrème smeren. Vraag je je af hoe vaak je moet smeren, welke factor het beste is en of je ondanks dat gesmeer wel een kleurtje krijgt? Lees dan vooral even verder. We zetten de belangrijkste feiten over zonnebrand voor je op een rij. 

1. Elke twee uur lekker dik smeren

Het beste kun je je ’s ochtends meteen insmeren. Bij voorkeur ook 15 tot 20 minuten voordat je de zon in gaat. De meeste mensen smeren te weinig zonnebrand op en herhalen het niet vaak genoeg om veilig in de zon te zitten. Smeer dus vooral lekker dik (ongeveer een borrelglaasje per keer) en herhaal het elke twee uur. Belangrijk is dat je na het sporten en zwemmen meteen opnieuw smeert. Ook als je waterproof zonnebrand gebruikt.

2. Ook in de schaduw smeren

Ook als je in de schaduw zit, is het belangrijk om te smeren. De schaduw vermindert de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet weg. Je wordt dus ook in de schaduw best een beetje bruin. Zoek op het heetst van de dag dus lekker een plekje in de schaduw op.

3. Bescherm kinderen extra goed

De huid van kinderen is een stuk kwetsbaarder dan die van volwassenen. Voor kinderen geldt, vaak en dik smeren, niet in de zon op het heetst van de dag en trek ze voor de zekerheid een UV-shirtje aan en vraag of ze een petje/hoedje dragen om hun hoofd te beschermen.

4. Natuurlijke zonnebrand

Er zijn veel berichten over hormoonverstorende stoffen in cosmetica en dus ook in zonnebrandcrème. Het KWF spreekt deze berichten tegen. Zij geven aan dat er geen hormoon-verstoren en kankerverwekkend ingrediënten in zonnebrand zitten. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, kies dan voor een natuurlijke zonnebrand zonder schadelijke stoffen. Deze crèmes zijn wat dikker, laten ook soms een witte waas achter, maar zijn wel beter voor je huid en gezondheid en helpen tegelijkertijd om UVA en UVB straling tegen te gaan.

5. Een factor 30 of 50 is voldoende

Een SPF factor 30 tot 50 geeft je goede bescherming tegen de zon (als je de voorgaande stappen volgt). Je kiest de factor op basis van je huidtype. Er zijn ook crèmes met factor 70 of 100, maar die blijken niet meer bescherming te geven.

6. Weg met zonnebrand over de datum

Zonnebrand die over de datum is, kun je het beste niet gebruiken, want die doet zijn werk niet meer goed. Ook crème die de hele zomer in de hitte heeft gelegen, werkt minder goed, want de warmte versnelt het klontering- en scheidingsproces.
Kort samengevat kunnen we dus concluderen:  geniet met mate van de zon en smeer je goed en regelmatig in met een natuurlijke zonnebrand met een hoge factor. Met kortingscode HKW2019 krijg je t/m 11 mei 20% korting op zonnebrand met factor 15 en 30.
 

Over de schrijver

2 gedachten over “Veilig de zon in: de belangrijkste feiten over zonnebrand voor je op een rij”

  1. Pingback: Help ik ben verbrand! Met dit recept maak je zelf after sun

  2. Veder is het goed als je genoeg water drinkt en genoeg fruit eet om zonnesteek te verkomen. Ook moet je niet je lippen vergeten bij insmeren! Ten slotte kan je ook na lange tijd een kleurtje krijgen als je achter een raam zit.

Reacties zijn gesloten.