In de Verenigde Staten is het al langer populair: gefermenteerd eten. Dankzij het boek ‘Art of Fermentation’ van Sandor Ellix Katz is deze manier van voedsel bewaren en eten doorgedrongen tot alle lagen van de bevolking. Met de Nederlandse variant, het nieuwe boek “” van Christian Weij, lijkt gefermenteerd eten nu ook in ons land definitief door te breken. Weet jij nog niet of gefermenteerd voedsel iets voor je is? Wij hebben zeven belangrijke voordelen voor je op een rijtje gezet.
1. Het maakt vertering makkelijker
Fermenteren is bijna een beetje als voorkauwen: producten die voor sommige mensen minder makkelijk te verteren zijn, zoals kool en bonen, worden tijdens het fermenteren al een beetje voorbewerkt, waardoor ze juist makkelijker te verteren zijn. Misosoep is bijvoorbeeld heel makkelijk te verteren, in tegenstelling tot sojabonen, die hiervoor gebruikt worden.
2. Je lichaam neemt mineralen beter op
Onderzoek laat zien dat de probiotica die resulteert uit het fermenteren in sommige gevallen in staat is om meer dan 90 procent van fytisch zuur af kan breken. Fytisch zuur maakt de opname van mineralen door het lichaam veel moeilijker. Gefermenteerd eten helpt je lichaam dus om mineralen in voedingsstoffen beter op te nemen.
3. Goede bacteriën kunnen voedingsstoffen produceren
Gefermenteerd voedsel synthetiseert bepaalde vitaminen als vitamine B12 en vitamine K in ons lichaam. Ook een mineraal als foliumzuur wordt in ons lichaam geproduceerd als we gefermenteerd voedsel eten.
4. Het verkleint de kans op eczeem bij baby’s
Moeders die gefermenteerd voedsel eten verkleinen de kans op eczeem bij hun baby’s. Dit heeft bovendien nog extra voordelen: uit onderzoek is gebreken dat kinderen die in hun jeugd last hebben van eczeem, meestal ook een grotere kans hebben op het ontwikkelen van astma, hooikoorts of andere allergieën.
5. Het helpt tegen gaatjes
Gefermenteerd voedsel bevat bacteriën die de vorming van gaatjes, plak en tandvleesproblemen tegen gaan. Je vindt ze bijvoorbeeld in bepaalde soorten kaas, cottage cheese, ijsjes en zelfs in bepaalde fruitsappen.
6. Het is goed voor de spijsvertering
Heb je veel last van stress en werkt dat op je spijsvertering? Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Nutrition Research bleek dat twee bacteriën die voorkomen in gefermenteerd eten, namelijk Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium longum, spijsverteringsproblemen bij mensen met chronische stress verminderen.
7. Het vermindert darmproblemen
Last van een opgeblazen buik, maagkrampen, diarree, winderigheid of constipatie? Uit onderzoek blijkt dat deze problemen verminderd of verholpen kunnen worden met de probiotica uit gefermenteerd eten.
Bron: Livestrong.com, Washington Post, Mother Earth News
Lees ook:
De vele voordelen van fermenteren en wecken
Waarom zelf fermenteren zo gezond is
Lekker en gezond: in een handomdraai zelf fermenteren
3 gedachten over “7 verrassende gezondheidsvoordelen van gefermenteerd eten”
Paleo dieet?????
Nou, nog één keer dan!!!!!! Ik heb bijna alle diëten van de wereld geprobeerd (nou ja, alle) Ben een diabetes patiënt en kan goed volhouden.
Ik ga beginnen met de aanschaf van “verrot lekker” Wat zal ik blij zijn met een maatje kleiner (of een paar)
Word er alleen ziek van, van gefermenteerde zooi. Appie heeft bijvoorbeeld brood waar met grote letters opstaat dat er gist inzit. Toch kon ik er niet tegen. Bleek er ook zuurdesem in te zitten, waar ik niet tegen kan. Stond in hele kleine letters bij de ingrediënten.
Het boek “Verrot lekker” past hier helemaal bij!! Ik heb het net gekocht, en het is leuk!!! Aanschaffen zou ik zeggen.
Reacties zijn gesloten.