Fiets zonder moeite 60 kilometer per uur met de fietsmonorail

Id15890Pic101Een fiets die 6 meter in de lucht hangt, waarmee je met zo’n 60 kilometer per uur over de drukte van de stad heen kan fietsen. Dat was één van de ideeën die in januari werd geopperd tijdens het stadsgesprek over de fiets in Utrecht. Dit gesprek was bedoeld om ideeën te verzamelen om Utrecht de meest fietsvriendelijke stad ter wereld te maken. Zo’n 180 mensen uit de gemeente Utrecht deden mee.

De fietsmonorail sprong er als idee uit vanwege het futuristische karakter, dat toch haalbaar lijkt. Een fietsmonorail boven de stad betekent namelijk geen stoplichten, geen ander verkeer en geen ongelukken. Daarnaast is het dagelijkse fietstochtje door de stad niet langer een ergernis, maar een fantastische ervaring.

Er is al een prototype waarmee snelheden van 60 kilometer per uur gehaald kunnen worden. De fiets monorail, genaamd Shweeb, is een uitvinding van de Nieuw Zeelandse Engels docent Geoffrey Barnett. Hij kwam op het idee door zijn ergernissen in het verkeer van de binnenstad van Tokio. “Het was voor mij duidelijk dat fietsers over het verkeer heen zouden moeten kunnen rijden.” Met geld van investeerders, waaronder Google, heeft het bedrijf Shweeb in Nieuw-Zeeland een prototype gebouwd dat momenteel dienst doet als toeristen attractie. Het transportsysteem heeft echter veel meer potentie.

Een ander voordeel van de Fiets Monorail is dat je veel beweging krijgt. Met fietsen verbrand je namelijk bijna net zoveel calorieën als met krachttraining. 

In 2010 investeerde Google al 1 miljoen dollar in het project. Na de testbaan in Nieuw-Zeeland was het plan om ook op Google’s Mountain View campus een fietsmonorailbaan te bouwen. En er stonden volgens Shweeb nog meer klanten in de rij.

Toch is het de laatste jaren vrij stil gebleven rond het bedrijf. De crowdfundingcampagne om een opvolger van de Shweeb te bouwen, de zogeheten SkySmart was een grote mislukking. Gaat het dan in Utrecht wel lukken? Het idee blijft in ieder geval de aandacht trekken van grote internationale sites, zoals Treehugger en Fastcoexist.

Utrecht wordt op dit moment door Copenhagenize (een autoritatieve website over fietsen) al gezien als derde fietsenstad van de wereld. Mocht de gemeente besluiten de Shweeb in te voeren dan kan Utrecht een voorbeeld worden voor de rest van de wereld. Maar misschien moet Utrecht het simpeler houden, en een ‘gewone’ fietssnelweg bouwen, zoals Londen binnenkort gaat doen.

Bron: Ecovrede, Utrecht, AD/Un

2 gedachten over “Fiets zonder moeite 60 kilometer per uur met de fietsmonorail”

  1. Goed idee ,heb ik jaren geleden ook mee gestoeid , wel eens met wat mannen over gepraat ,maar die zeiden dit is helemaal niet haalbaar ,zo is bij mij mijn interesse gedoofd voor dit idee ! dat er nu mensen wel enthousiast over zijn
    verrast mij , ik dacht het is niet haalbaar ?
    Maar goed als het kan ,dan ben ik er echt voor ,Ik zie de voordelen wel ,maar hoe beschermen wij ons voor uitlaat gassen van voertuigen In de lucht uitlaatgassen stijgen op, of rijden we in een capsule,hoog en droog ja dat kan namelijk ,er is nog veel meer mogelijk met dit systeem ,maar goed ik wil niet vooruitlopen op wat er gaat gebeuren !
    Ja ik zie dit wel zitten ,geweldig en snel ,en goed voor je Body !
    Raymond

  2. Pingback: Fiets en zonne-energie gooien hoge ogen bij stadsgesprek Energie

Reacties zijn gesloten.