Fietsen op zonne-energie

Solar Bike. Bron: The Solar Bike.
Solar Bike. Bron: The Solar Bike.
Elektrische fietsen zijn een succes, maar ze hebben wel een nadeel: je moet elke keer heel lang wachten tijdens het opladen van de accu. Dat hoeft niet met de nieuwe fiets die Jesper Frausig, ingenieur uit Kopenhagen, heeft bedacht: de “Solar Bike”. Deze fiets werkt op zonne-energie en hoeft niet te worden opgeladen; hij laadt zichzelf namelijk op als hij geparkeerd staat.

Wielen met zonnecellen

De wielen van de Solar Bike hebben aan beide kanten ingebouwde zonnecellen, die volgens Frausig “schaduw geoptimaliseerd” zijn. Als de fiets staat geparkeerd, kan hij uit het beschikbare zonlicht genoeg energie krijgen voor een rit van 2 tot 25 km per dag. Ook heeft de fiets op zonne-energie een bereik van meer dan 65 km. En voor als je in het donker wilt fietsen: ook de verlichting werkt op zonne-energie. De topsnelheid van de Solar Bike is zo’n 50 km per uur.

Nu al genomineerd

De Solar Bike is het resultaat van drie jaar werk van Frausig. De huidige versie is zijn tweede prototype. Niemand weet nog wanneer de fiets op de markt komt en hoeveel dat zou gaan kosten, maar toch is de Solar Bike genomineerd voor de INDEX. Dat is een prijs voor ontwerpen die het leven verbeteren.

Nieuwsgierig naar de Solar Bike? Bekijk hier het filmpje:

Bron: Inhabitat

8 gedachten over “Fietsen op zonne-energie”

  1. Dat zie ik wel zitten! Na al mijn ge-experimenteer met electrische scooter’s en fietsen, zou ik graag een fiets zonder draad of oplader willen. Zonder problemen lekker veel en snel fietsen!!

  2. Prachtig! Je moet alleen niet teveel zijwind hebben, want dan ga je echt op je gezicht. En dat is toch wel een fors nadeel die een groot commercieel succes in de weg staat, vrees ik.

  3. Ik denk dat we ons later nauwelijks meer kunnen voorstellen dat we ooit níet elektrisch fietsten. Zo hard trappen tegen de wind in? dat was toch helemaal niet nidig!

  4. Absoluut een markt voor binnenkort.
    Een paar afstandswedstrijden en daarna een Tour de France op dit soort fietsen naar keuze zal een geweldige kick geven aan fietsen in plaats van autorijden, brommen of scooteren. Helpt goed tegen luchtvervuiling (en misschien ook tegen dopinggebruik).
    Een joint venture tussen de uitvinder, de universiteit van Delft en Accell lijkt mij ideaal.

    Herman Cremer

  5. Ik vraag me af of je een dure fiets in de zon parkeert, om op te kunnen laden. Mijn fiets staat doorgaans in de schuur, waar het dak overigens vol ligt met pv. Wel mooi als je je fiets op het balkon stalt.

  6. oh ,ja,
    Het was met de vader van mijn kinderen , jaren geleden 1990, dat wij samen dachten ooit zijn er zonnecellen om te kunnen fietskamperen, ,We zijn helaas niet meer samen, maar ik heb zonnepanelen , ik beleg mijn pensioen in de wind en heb groene stroom van greenchoice. ik leef zo ecologisch mogelijk. En dus niet zomaar een electrische fiets maar op zon? Ja die wil ik wel

Reacties zijn gesloten.