Nike vindt fiets de oplossing tegen obesitas

Richard Masoner / Cyclelicious, Flickr.com
Richard Masoner / Cyclelicious, Flickr.com

Als we niets veranderen in de manier waarop we leven, dan leven kinderen straks tot vijf jaar korter dan hun ouders. Met die boodschap probeert Nike mensen in beweging te krijgen en ze gezonder te laten eten. De sportfabrikant heeft samen met een aantal partners een rapport uitgebracht, Designed to Move. Daarin wordt gesteld dat de wijdverbreide inactiviteit van mensen heeft geleid tot een verslechtering van economisch en emotioneel welzijn. De oplossing zou voor de hand liggen: meer bewegen, het liefst op de fiets.

Amerikanen staan stil
Met name Amerikanen zijn in de afgelopen decennia steeds minder gaan bewegen. De fysieke activiteit is met maar liefst 32 procent teruggelopen sinds 1965. In het Verenigd Koninkrijk is een daling van 25 procent te zien, sinds 1961. Ook in China beweegt men steeds minder; nadat de industrialisatie in de jaren ’90 op gang kwam, bewegen mensen maar liefst 45 procent minder. Dit zorgt ervoor dat mensen dikker worden, ze vaker ziek zijn en werk of school missen, de gezondheidskosten stijgen, mensen minder verdienen en uiteindelijk eerder sterven. Deze trend omdraaien kan, maar dan alleen als er systematisch veranderingen worden doorgevoerd. De fiets kan daarbij helpen.
Beginnen bij kinderen
Nike begint het liefst bij kinderen. Als kinderen weer actief spelen, in plaats van achter de computer kruipen, dan zullen ze ook later meer bewegen. Het is dus belangrijk om ze te motiveren en om beweging in het dagelijks leven op te nemen. De fiets zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Om kinderen op de fiets te krijgen, is motivatie alleen niet voldoende. Er moeten dan ook goede en veilige fietspaden komen en het fietsen moet beloond worden.  Op die manier wordt fietsen steeds meer een gewoon onderdeel van het dagelijkse leven en kan een structurele verbetering worden bewerkstelligd.
Bron: Treehugger
Lees ook:
Onderzoek: elektrische auto’s zijn echt milieuvriendelijker
4 briljante oplossingen voor een groene en gezonde economie
Zo krijg je zonnepanelen op je eigen dak