5 tips voor een fietsvakantie langs de Franse kust

‘Bonjour’, ‘bon voyage’ en vooral ‘bon courage!’, dat hebben we veel gehoord deze zomer. Samen met onze zoon van 9 gingen wij op fietsvakantie langs de westkust van Frankrijk. Alle spullen in de fietstassen en een fietskar, inclusief een tentje, matjes, slaapzakken, een brandertje en beer niet te vergeten. Geregeld kregen we de vraag: is dat niet te zwaar? Hoe pak je dat dan aan? Nu we terug zijn -en we onwijs genoten hebben- neem ik je graag mee in ons avontuur.

Een goede Europese fietsroute

Om te beginnen kozen we een Europese fietsroute uit die bekend staat om zijn vlakke etappes. We hebben met onze zoon al vaker gefietst, maar nog niet in de bergen. En we wilden niet dat hij zich meteen ‘het snot voor de ogen zou rijden’. Tegelijkertijd wilden we een mooie omgeving, met voldoende toeristische voorzieningen zoals campings, restaurantjes en nu en dan een leuk uitje. Na avond aan avond blogs en tips van andere fietsers gelezen te hebben, kozen we voor de Vélodyssée. Een fietsroute van Bretagne tot de Spaanse grens langs de Atlantische Oceaan. In totaal bijna 1.300 kilometer door bos- en duingebied, overwegend over fietspaden. Ook heel veilig dus.

Het plannen van de fietsvakantie

We hadden vier weken de tijd, en wilden lang niet elke dag fietsen. Ook was het plan om met de auto naar een startplek te fietsen in de buurt van een treinstation. En het eindpunt ook in de buurt van een treinstation te zoeken, zodat we de auto met de trein konden ophalen. Het werd het gedeelte van Ychoux onder Bordeaux in La Gironde, naar La Rochelle in Charente Maritime. In totaal ongeveer 360 kilometer. Via de website plakten we de beschikbare gps-bestanden achter elkaar en deelden de route opnieuw op in behapbare dagetappes van tussen de 30 en 50 km. Natuurlijk elke etappe eindigend op een groene camping of soms een mooie bed&breakfast (zie voor een overzicht hieronder). En waarom we van zuid naar noord fietsten? We wilden zowel de zon als de wind in onze rug houden (we gingen ervan uit dat de wind overwegend vanuit het zuiden zou komen, maar dat bleek in de praktijk niet erg te kloppen…).

Grappig dat de voorbereiding die ik nu beschrijf in één alinea, in het echt maanden in beslag heeft genomen: uitzoeken van routes, campings, uitstapjes, eetgelegenheden onderweg. Voorpret ten top dus! De dag brak aan dat we ook daadwerkelijk bepakt in de auto stapten. Daar gingen we!

De fietsroute langs de Franse kust

Hieronder beschrijf ik in het kort de route die we fietsten van plaats naar plaats (met voor de liefhebber ook de hoogtemeters) en de overnachtingsplekken. Wij hebben ervoor gekozen om alle plekken vooraf te boeken. Dat geeft gedurende de fiets

vakantie rust (het kan een behoorlijk zoek- en regelwerk zijn, en we hadden niet zo’n zin om dit op rustdagen te moeten doen). We hebben overal minimaal 2 nachten gestaan.

  1. Ychoux: bed&breakfast l’Airial
    1. Prachtige plek met een grote groene tuin vol sport en spel mogelijkheden: voetbal, badminton, basketbal en uiteraard jeu de boules!
  2. Biscarosse Plage: camping The Spot (eigenlijk 44 km en 300 hm, maar niet gefietst helaas)
    1. Deze camping is gelegen binnen een andere camping: Le Vivier (met zwembad!)
    2. Super leuke tipitentjes per nacht te boeken
    3. Gezamenlijke grote tent met kookspullen tot je beschikking
    4. Op een steenworpafstand van het strand
  3. Arcachon: camping Huttopia (eigenlijk 29 km en 300 hm, maar niet gefietst helaas)
    1. Nette familiecamping, ook aardig wat Nederlanders
    2. Veel huisjes, weinig tentjes, dat vonden we wel jammer
    3. Mooi zwembad, groene omgeving en op loopafstand van leuke plaats, Arcachon
  4. Arès: camping La Cigale (47 km, 400 hm)
    1. Dit was niet de mooiste etappe, een recht fietspad langs het bos, pal in de brandende zon helaas
    2. Kleine maar leuke camping met ruime plekken, met zwembad, barretje en een dagelijks wisselende foodtruck
  5. Lacanau: camping Slow Village (43 km, 800 hm)
    1. Fietsen door een mooie bos van pijnbomen met veel schaduw, met hier en daar een geleidelijke klim
    2. Grote maar fijne camping met een mooi meer en een heel goed restaurant, bij sommige plekken is een klein keukentje te huur bij je campingplek
  6. Hourtin Plage: camping Cote d’Argent (37 km, 500 hm)
    1. Mooie route door het bos, meer duin en zand dan de vorige routes
    2. Camping is wat groter, ruime plekken, een restaurant en heeft zelfs wat glijbanen
  7. Soulac sur Mer: camping Paradis des Pins (36 km, 350 hm)
    1. Fietspad grotendeels langs een rustige weg met wat geleidelijke klimmen (én dalen)
    2. Mooi kleine camping, heel mooi gesitueerde huisjes en tentplekken in het groen
    3. De camping is een beetje ‘in the middle of nowhere’
  8. La Palmyre: camping Beausoleil (33 km, 350 hm)
    1. Onderweg nemen we de veerpont om richting Royan te komen, het landschap verandert, we fietsen veel direct langs de kust en we zien dan ook de eerste vissershutjes!
    2. De camping is klein, veel Franse gasten, en er is niet zoveel te beleven op de camping
    3. In het plaatsje zit wél een leuke dierentuin
  9. Bourcefranc-le-Chapus: camping Giroflée (30 km, 350 hm)
    1. Prachtige route om te fietsen, een fietspad langs het strand, door de duinen en soms ook prachtig in het bos
    2. Kleine camping aan de zee, met prachtige zonsondergangen
    3. Verder is er weinig te beleven, het sanitair van deze camping laat te wensen over…
  10. Rochefort: bed&breakfast Terra Chrystal (32 km, 250 hm)
    1. De route richting Rochefort voert door een zout moerasgebied, weer eens wat anders, de koeien en zwanen staren ons verbaasd na
    2. Leuke plek om te verblijven door de prachtige wilde groene stadstuin bij de appartementen
    3. Super leuk klimpark op een oud zeilschip vlak achter het appartement
  11. La Rochelle: camping Les Sables (33 km, 135 hm)
    1. Mooie fietsroute langs de zee, langs vrolijk geschilderde huisjes
    2. Leuke camping met een super leuk zwembad!

5 tips voor een fietsvakantie langs de Franse kust

Het onderweg zijn, het leven met weinig spullen, veel nieuwe indrukken, kortom het avontuur: het is ons heel goed bevallen. Waar we vooraf dachten dat de fietsdagen voor ‘papa en mama waren’ en de rustdagen aan het zwembad of strand ‘voor zoonlief’ liep het in de praktijk (gelukkig!) meer door elkaar. Onze zoon vond het fietsen zelf ook echt leuk, en ik heb ook heerlijk boekjes aan de rand van het zwembad gelezen. Om jouw vakantie ook tot een succes te maken, wil ik je de volgende tips meegeven:

  1. De voorbereiding. Stippel een (al dan niet bestaande) route uit in detail. Zeker met kinderen zijn verrassingen niet altijd leuk (“oh wacht, de camping is toch 5 km verder dan ik dacht, op een heuvel, en het pizzarestaurantje is vandaag ook dicht….”).
  2. Neem de tijd. 45 km fietsen per dag klinkt misschien als best veel. Maar als je je bedenkt dat je daar de hele dag over kunt doen, valt dat best mee. Wij fietsten ongeveer 15 km per uur en hadden voor 45 km dus 3 uur nodig. Als je dan fietst tussen 10.00 en 11.30 uur, een terras opzoekt en tussen 14.00 en 15.30 uur weer, ben je nog vroeg op de camping!
  3. De afwisseling. Wat ik zelf heel leuk vond is dat je de campings niet altijd voor het uitkiezen hebt. De ene keer sta je op een kleine Franse camping, de andere keer kun je slapen in een luxe tent die voor je klaar staat.
  4. Een paar spullen om niet te vergeten. Ondanks dat je licht wilt pakken (ik had maar 2 korte broeken bij…), is het toch slim om voor je kind wat leuke dingen mee te nemen. Naast de tablet was dat voor onze zoon: zijn beer, zeeslag in reiseditie, een opblaasband, een bal, een kilometerteller op zijn fiets en heel belangrijk voor ons: een stok kaarten.
  5. Een relaxte mindset. Jouw rust, is zijn rust. We hebben alles voorbereid. Maar, we zijn op avontuur samen. Dan gaan er dingen wel eens anders dan gepland. Helemaal niet erg. Dat hoort juist bij het avontuur (dat kun je dus ook te pas en te onpas roepen: “geeft niks, dat is avontuur!”).

Ben jij wel eens op fietsvakantie geweest? Deel je ervaringen en tips hieronder. We zijn heel benieuwd! Lees ook ons verhaal over Wyke’s treinvakantie naar de Franse Alpen.

Over de schrijver