Mijn huurhuis wordt verduurzaamd. Dat is superfijn natuurlijk. De kozijnen gaan eruit en ik krijg HR++ glas, mechanische ventilatie en zo nog wat dingen. Het betekent ook dat ik tegenwoordig om 7 uur ’s ochtends mijn bed uit getimmerd, geschuurd en gezaagd wordt. Vandaag bereikte ik een dieptepunt toen ze bij de buren boven mij én naast mij bezig waren en de schuurmachines een wedstrijd met elkaar aangingen, terwijl de radio er op vol volume doorheen tetterde met liedjes die je alleen herkende als de machines even stil waren. Dit ging zo niet langer. Er moet toch een betere werkplek zijn dan mijn huis?
De steigeropbouw
“U wist dat we kwamen toch?” zegt de man die ’s ochtends vroeg ineens in mijn tuin staat. Ik had net een spijkerbroek aangetrokken en was al lang blij dat ik niet, zoals gebruikelijk, in mijn onderbroek een kop thee aan het zetten was met mijn slaapoogjes. “Eh nee,” stamel ik. Nou ja, ik wist dat ze vanaf deze week aan de slag gingen, maar de precieze planning was niet gecommuniceerd: wanneer welke steigers waar komen.
Hij zet zijn liefste glimlach op: “Ik ben altijd zo aardig mogelijk,” zegt hij. “Want mensen zijn niet gek op het geluid van steigers in aanbouw,.” Hij wordt dan ook regelmatig verrot gescholden, ook door buren die hem niet eens kunnen zien, maar wel het lawaai horen. Ik knik begripvol. “Maar waarom beginnen jullie dan ook om 7 uur?” vraag ik. Hij heeft daar zelf geen antwoord op en haalt zijn schouders op. Online is het antwoord: omdat bouwvakkers vaak niet op de plek wonen waar ze werken en zo de files omzeilen. En omdat ze vroeger, toen er nog geen bouwlampen waren, zo efficiënt mogelijk gebruik wilden maken van het daglicht, want een donkere werkplek is ook niet alles.
Lees ook: het effect van geluid op ons brein
Een takkeherrie
“Steigers bouwen is ook wel echt een takkeherrie,” ga ik verder. “Moeten jullie geen gehoorbescherming dragen?” “Eigenlijk wel,” antwoordt hij. “Maar dan kunnen we elkaar niet meer verstaan en dat is ook gevaarlijk.” Aan een touw worden planken en staanders vanaf het dak naar beneden gevierd. “Mijn oren zijn toch al helemaal kapot,” concludeert hij half lachend. Ik schat hem eind twintig. Ik worstelde mezelf door twee meetings heen met op de achtergrond het geroep, gehamer en de klank van ijzer op ijzer. Als de geluidsoverlast de dagen daarna alleen maar erger lijkt te worden, besluit ik op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek. Want in een café kan ik me 100% beter concentreren dan in mijn eigen huis op het moment.
Fijne werkplekken in café’s in Amsterdam:
- Lotti’s in het Hoxton Hotel in het Centrum: dit is een klassieke werkplek in het centrum waar veel ZZP’ers neerstrijken. Naast gewoon spontaan met je laptop langsgaan, kan je er ook ruimtes huren voor een brainstorm of andere werksessie.
- De Roos in Zuid: een van onze favoriete pareltjes van rust in de stad, vlak naast het altijd drukke Vondelpark. Vooral bekend van workshops op spiritueel vlak, maar ook een fijn café waar je fijn kan zitten.
- No man’s art gallery & de bar in West: dit café (met fantastische achtertuin) heeft een laptopvrije zone en dat is ook wel eens lekker als je even fijn wil bijkletsen. Kies je werkplek dus zorgvuldig als je je laptop open wil klappen.
- Midwest in West: de gymzaal in dit oude schoolgebouw, waar veel ZZP’ers en kleine ondernemers huizen, is omgebouwd tot café waar je voor een tientje per dag heerlijk kan zitten werken en af en toe wat lekkers kan bestellen). Fijne werkplek dus.
- De kanarieclub: De Hallen kunnen – zeker ’s avonds- behoorlijk lawaaiig zijn, maar hier kan je overdag heerlijk neerstrijken om in alle rust een blog uit je vingers te typen.
- Benji’s (op de Baarsjesweg) op verschillende locaties: zeker overdag vind je hier vaak werkende types (of ze doen allemaal wat anders achter die laptop natuurlijk).
- Café Celia in Kimpton de Witt Hotel in het centrum: via de hotellobby loop je zo naar achteren naar het café waar je kan inpluggen, werken en eten/drinken kan bestellen.)
- Monks in West: naast het hippe Loof (waar geen plek is om te werken) en met fijne koffie kan je hier heerlijk ongestoord aan de slag.
Andere prettige werkplekken in Amsterdam:
- Werkplaats in het Volkshotel: in het oude Volkskrant gebouw is onderin volop ruimte vrij gemaakt om te werken, waar vooral veel studenten van gebruik lijken te maken.
- Coffee & Coconuts grote ruimte in hartje de Pijp aan de Ceintuurbaan waar je heerlijk een paar meters kan maken achter je laptop en natuurlijk wat kan bestellen.
- Venu op de Haarlemmerdijk: hier boek je voor 5 euro per uur een werkplek én kan je goede koffie, matcha latte of iets lekkers bestellen.
- Anne & Max: zitten verspreid door de hele stad
- A-Lab in Amsterdam Noord: hier zijn veel kleine bedrijfjes en eenpitters gehuisvest, maar je kan als outsider ook gewoon het kleine, gezellige café in lopen voor een meeting of wat typwerk
- THT: om de hoek bij A-Lab en tot etenstijd een prima plek om een lunchmeeting te hebben of geheel zelfstandig nog wat achterstallig werk in te halen, terwijl je geniet van het uitzicht en een kopje koffie of thee (met eventueel wat te snacken).
- OBA op verschillende locaties: voor het ongestoorde werken (meetings zijn hier ivm de stilte wat onhandig, maar je kan wel lekker opschieten)
- Pllek in Noord: met uitzicht over het ij kan je hier overdag lekker lunchen en je laptop open klappen.
Heb jij nog goede tips voor fijne werkplekken in Amsterdam? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.