Fijnstof en herrie vergroten het risico op een hartinfarct

Bron: Flickr, brizzle born and bred
Bron: Flickr, brizzle born and bred

Nachtelijke herrie en fijnstof doen de hoofd- en kransslagaders sneller verkalken en verharden. Dit blijkt uit onderzoek van het Duitse Hartcentrum in Essen. Vooral nachtelijke herrie en het inademen van uitzonderlijk kleine stofdeeltjes tot 2, 5 micrometer zijn de boosdoeners zei cardioloog Kälsch tijdens een cardiologiecongres dit weekend in Rome, als eerste uitslag van het onderzoek.
“Deze twee vormen van verkeersbelasting helpen verklaren waarom mensen die dichtbij drukke verkeerswegen wonen hier sneller last van krijgen. Cardiologen die het risico voor hart- en vaatziekten berekenen, moeten dit meenemen in hun berekeningen naast al lang bekende factoren zoals roken, overgewicht en hoge bloeddruk. Deze factoren worden nog te weinig meegenomen volgens Kälsch.
Betere voorspelling

Het onderzoek is al tien jaar geleden begonnen in Essen met meer dan 4800 deelnemers in drie steden in het Ruhrgebied: Essen, Mülheim en Bochum. Het doel was, een accurater methode te ontwikkelen om hartinfarcten te voorspellen.
Kälsch en zijn medewerkers vergeleken inwendige foto’s van deelnemers boven de zestig, met gegevens uit fijnstofanalyses en geluidsmetingen in hun woonplaats. Ook sociaal-economische gegevens en al bekende factoren die de gezondheid beïnvloeden werden meegenomen. Kälsch: “Wij konden laten zien, dat de verkeersdruk op de wegen onafhankelijk van de andere factoren, de kans op aderverkalking al doet stijgen.” Arteriosclerose is het verkalken, eigenlijk: verharden, van bloedvaten. Aderverkalking geldt als graadmeter voor het risico op hartinfarcten en slagaderlijke bloedingen. De volledige onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd.
Bron: Die Presse
Lees ook
Ga op avontuur in dat natuur: uitjes voor de meivakantie
Luchtvervuiling A10 veel ernstiger dan modellen aangeven
Eten waar je de 100 mee kan halen: pompoenpitolie

Over de schrijver

4 reacties op “Fijnstof en herrie vergroten het risico op een hartinfarct”

  1. Dat herrie en fijnstof niet gezond zijn, wisten we. Dat dit kan leiden tot aderverkalking wist ik niet. Kan het wellicht zo zijn dat verkeersbelasting leidt tot meer stress, wat op haar beurt weer een risicofactor is voor aderverkalking? Hoe dan ook, interessant artikel.

  2. Ik gebruik een elektrisch luchtzuiveringsapparaat in mijn woning (met HEPA-filter), om fijnstof zoveel mogelijk uit de lucht te halen. HEPA-filters filteren deeltjes groter dan 0,3 micrometer uit de lucht, dus dat zou goed moeten zijn, er wordt in dit artikel immers gesproken over deeltjes groter dan 2,5 micrometer. Het blijkt maar weer dat fijnstof bepaald niet gezond is.

  3. En dan te bedenken dat de lucht in mijn straat 9 maanden per jaar "ongezond" is volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Reacties zijn uitgeschakeld.