Volgens het CBS waren er in mei van dit jaar 560 duizend mensen werkloos. Dat is 6,3 procent van de beroepsbevolking. Veel van deze werkzoekenden hebben moeite om op eigen kracht een baan te vinden. Soms heeft dat te maken met de persoonlijke omstandigheden van de werkzoeker en soms met de beeldvorming van de werkgevers. Fith is een arbeidsbemiddelingsbedrijf dat mensen helpt om deze obstakels te overwinnen.
Fith werkt met een landelijk dekkend netwerk van ervaren, senior adviseurs. Zij hebben namelijk niet alleen veel kennis en contacten, maar zijn daarnaast toegewijd en enthousiast om de werkzoekenden te helpen.
Een mooi idee
Richard Roth werkte na zijn studie bedrijfskunde in de financiële dienstverlening. Zijn schoonvader hielp als vrijwilliger vluchtelingen aan het werk. Dat bracht Richard op een mooi idee. Het leek hem zinvol om oud-ondernemers en gepensioneerde managers in te zetten voor mensen die werk zoeken. Deze senior adviseurs beschikken namelijk over alle ingrediënten om werkzoekenden een stap verder te helpen: ze hebben veel levens- en werkervaring, een enorm netwerk en bovendien tijd en energie om mensen op weg te helpen.
Richard besloot de proef op de som te nemen en richtte in 2000 Fith op. Zijn onderneming is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol, sociaal bedrijf met een landelijk netwerk van meer dan 100 toegewijde senior adviseurs.
Senior adviseurs
Alle senior adviseurs wonen in de regio waarin zij voor Fith werkzaam zijn. Hun zakelijke achtergrond ligt meestal ook in dat gebied. Daardoor zijn ze goed op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Omdat het financiële gedeelte voor de adviseurs niet meer leidend is kunnen zij hun tijd, kennis, vaardigheden, aandacht en enthousiasme volledig inzetten om de werkzoekers én werkgevers te ondersteunen.
Senior adviseur Theo Gitmans zegt hier over: “Ik heb mij bij Fith aangesloten, omdat ik hiermee de kans krijg om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden in hun zoektocht naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het vinden van een nieuwe baan geeft een enorme boost aan hun eigenwaarde. Dat geeft mij weer de voldoening en het gevoel dat ik écht van betekenis kan zijn.”
FithFlex – inspelen op de ontwikkelingen
Werkgevers vragen steeds meer flexibiliteit van hun werknemers en werken steeds vaker met tijdelijke of flexibele contacten. Hier wordt rekening mee gehouden en per traject wordt er goed gekeken naar de vaardigheden en de behoeften van de werkzoekende en de wensen van de werkgever. Pas als alles in kaart is gebracht kan er een sterke en blijvende match worden gemaakt.
Directeur Richard Roth vertelt daar over: “Het kan ingewikkeld zijn om een match te maken als er bijvoorbeeld lichamelijke of psychische belemmeringen zijn. De nadruk ligt vanuit beide partijen helaas vaak op de obstakels en de risico’s. Wij denken liever vanuit de mogelijkheden die iemand heeft. Als je je daar op richt kunnen er mooie en duurzame samenwerkingen tot stand komen. Het is daarbij erg belangrijk om te kijken naar hoe je elkaar verder kunt helpen. Die toegevoegde waarde voor beide partijen is essentieel.”
Positieve feedback
Dit jaar heeft Fith wederom het Blik op het Werk keurmerk gekregen wat betekent dat ze alle afspraken met opdrachtgevers nakomt, dat hun klanten tevreden zijn en dat het helemaal snor zit met zaken als privacy, processen en de kwaliteiten van hun adviseurs. Dat hun formule goed werkt blijkt ook uit de feedback van klanten.
Anoniem: “Door ziekte/arbeidsongeschiktheid kwam ik in een circuit terecht waarvan je totaal niet meer op de hoogte bent. Je moet weer gaan solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Ik wil graag aan u doorgeven dat de heer Hover mij en mijn man heel professioneel en vriendelijk heeft begeleid. Hij is een enthousiast en aimabel persoon en heeft mij mijn zelfvertrouwen in de maatschappij weer teruggegeven.”
Wil je graag meer weten over Fith? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Fith helpt werkzoekenden weer op weg
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 4 oktober 2016
- Duurzaam werken
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur