Fitte jongeren halen betere cijfers

Varsitylife, Flickr.com
Varsitylife, Flickr.com

Scholieren op de middelbare school halen betere cijfers als ze fit zijn. Dit ontdekte Trent Petrie, directeur van het Center for Sport Psychology aan de Universiteit van Texas in Denton. Er is een sterk verband tussen de prestaties en de mate van fitheid; des te fitter iemand is, des te beter de prestaties. Daarom adviseert Petrie ouders om hun kinderen te stimuleren om te sporten.

Sterke relatie
Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 1200 scholieren van de middelbare school. Deze scholieren waren afkomstig van vijf verschillende scholen. Voor het onderzoek moesten de kinderen verschillende fitnesstests uitvoeren tijdens de gymles. Aan de hand daarvan werd bepaald hoe gezond de jongeren hadden. Ook moesten ze vragenlijsten invullen over bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen. Zowel jongens als meiden scoorden over het algemeen beter op toetsen als ze lichamelijk fit waren. Voor jongens bleek ook sociale steun belangrijk te zijn. Petrie: “We kunnen niet met 100 procent zekerheid zeggen dat lichamelijk fit zijn tot betere prestaties leidt, maar we kunnen wel zeggen dat er een sterke en voorspellende relatie is tussen lichamelijk fit zijn en academische prestaties.”
Opvallend
Een van de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek was dat bij meiden ook een hoger percentage lichaamsvet tot betere prestaties leek te leiden. Dit kan volgens de onderzoekers te maken hebben met de puberteit, waarin ze over het algemeen iets zwaarder worden, maar ook hun hersenen zich verder ontwikkelen.
Meer zelfvertrouwen
Toch blijft wel bewegen beter voor je dan niet bewegen. Dat vindt ook klinisch psycholoog Becky Hashim uit New York. Zij geeft aan dat sportende kinderen waarschijnlijk beter scoren, omdat ze meer zuurstof binnen krijgen, waardoor de hersenen beter kunnen functioneren. Ook ziet ze andere voordelen: “Lichamelijke activiteiten zorgen ervoor dat je je beter voelt, ze geven je zelfvertrouwen en verbeteren je prestaties over de hele linie.”
Bron: Yahoo.com
Lees ook:
Ben jij al zonzeker?
10 tips om milieuvriendelijker te sporten
Leven zonder leugens is gezonder

1 gedachte over “Fitte jongeren halen betere cijfers”

  1. Ook zou er een verband kunnen zijn tussen sporten en scoringsdrang, wat zich ook kan uiten in een drang betere cijfers te scoren. Of die scoringsdrang er al was, en zich uit in zowel sporten als leerprestaties, of dat sporten leidt tot meer scoringsdrang, is de vraag. Ikzelf deed het overigens uitstekend op het VWO, zonder te sporten.

Reacties zijn gesloten.