Plastic flessen recyclen in ruil voor korting op OV-kaartje

Geld besparen én iets goeds betekenen voor het milieu? In Rome kan dat. Treinreizigers kunnen plastic flessen recyclen in ruil voor reiskrediet. Het is heel simpel: je gooit één of meerdere plastic flesjes in een speciale statiegeldautomaat en je krijgt korting op je bus- of metrokaartje. 

In ruil voor een plastic fles krijg je vijf cent. Om een ‘gratis’ metrokaartje van 1,50 euro te kopen moet je dus 30 flessen recyclen. Je mag alle formaten in de automaat gooien: van 250 milliliter tot 2 liter. De automaat sorteert vervolgens de flessen en geeft je via een app het bijbehorende krediet.

Testfase

‘Ricicli+Viaggi’ (recycle en reis) is een initiatief van transportbedrijf Atac. De statiegeldautomaten blijven in ieder geval 12 maanden staan. Als het project succesvol blijkt, worden meer automaten geplaatst. ‘In een tijdperk van crypto-currency bestaan er ook plastic betaalmiddelen. Met dit systeem recyclen we, bouwen we loyale klanten op en wordt goed gedrag beloond’, aldus Paolo Simoni, directeur van Atac.

Afvalcrisis

En dat is maar goed ook, want Italië doet het niet zo goed op het gebied van afval en verspilling. In Rome is momenteel zelfs sprake van een afvalcrisis. Het huisvuil werd in juni niet meer opgehaald, door ruzie tussen verwerkingsbedrijven. Overal ligt afval: langs centrale wegen en de pleinen in het centrum. Het stinkt op straat en de inwoners hebben last van ongedierte. De hitte in de stad maakt het op sommige plekken onverdraaglijk. Artsen hebben alarm geslagen, want de hoeveelheid afval in combinatie met de hitte zorgt voor gezondheidsrisico’s.

Ook in Nederland?

Deze actie lijkt een kleine stap in de goede richting. ‘Zelfs een klein gebaar is belangrijk’, zei Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, in haar statement tijdens de bekendmaking van het milieuvriendelijke initiatief. Zou jij plastic flessen recyclen in ruil voor korting op je trein-, bus-, tram- of metrokaartje? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver