Rotterdam krijgt een drijvende boerderij

Het wordt in de toekomst lastiger om voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking. Steden groeien namelijk steeds groter en daardoor blijft er minder ruimte over voor gezonde landbouwgrond. In Rotterdam hebben ze daar iets op bedacht: een drijvende boerderij. Zo kunnen ze middenin de stad verse en gezonde producten produceren en tegelijkertijd jonge stadsbewoners laten zien waar hun voedsel vandaan komt.
Minke van Wingerden werkt mee aan het project en vertelde ons over de verschillende facetten van de Floating Farm.

Een drijvende boerderij

Het is een vreemd gezicht, zo’n boerderij op het water, maar volgens Minke zijn er genoeg redenen om voor het water te kiezen:
“De verwachting is dat er op de aarde in 2050 nog 2 á 3 miljard mensen zijn bij gekomen. Daarvan zal ongeveer 70% in de stad wonen. In Europa zal dat zelfs 90% zijn. Grote steden liggen veelal in delta’s waar de aarde van nature vruchtbaar is. Met de groei van steden wordt er dus nog meer vruchtbare aarde omgezet in beton en worden de transportlijnen van de landbouwgebieden naar het stadscentrum steeds langer, en daarmee de vervuiling binnen steden ook groter.”
“Daarnaast laat klimaatverandering zien dat er steeds hevigere regenval is en overstromingen van steden en landbouwgronden. Wij zullen dus moeten kijken naar een klimaat adaptief systeem om de stad te kunnen blijven voeden. Op het water bouwen is een van de oplossingen waar wereldwijd grote belangstelling voor bestaat.”
“Verder moeten we zuinig zijn op onze natuur en het land efficiënter gaan gebruiken. Om voedselproductie dichtbij de consument te brengen is er ruimte nodig in de stad. Die ruimte is er niet op het land maar wel op het water. Door voedsel in de stad te produceren kunnen we de logistieke keten verkorten en tegelijkertijd op een transparante en educatieve manier gezond voedsel duidelijk, inzichtelijk en aantrekkelijk maken.”
Floating Farm - Beladon

Een groene koeientuin

Er zijn veel mensen die zich afvragen of zo’n drijvende boerderij wel zo diervriendelijk is. Volgens Minke heeft hun drijvende boerderij dierenwelzijn juist als eerste uitgangspunt:
“Het vee van Floating Farm wordt de eerste twee jaar van hun leven geweid in de polder van Midden Delfland op natuurgrasland van NatuurMonumenten. Daar kunnen zij ongeveer 8 maanden (afhankelijk van het weer) dag en nacht grazen. Eenmaal op de Floating Farm hebben zij 8 maanden per jaar overdag vrije toegang tot het weiland. De koe mag zelf beslissen waar ze zich het meest comfortabel voelt.”
“Deze drijvende ‘koeientuin’ is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van reguliere stallen. De boerderij gaat met name vooruit op de hoeveelheid ruimte per vierkante meter, de stevigheid, zachtheid en de groenvoorziening. Verder is het platform van de boerderij zo ontworpen dat de koeien zelfs in extreme weersomstandigheden geen instabiliteit ervaren. Zeeziekte zal dus niet aan de orde zijn.”

Een experimentele pilot

De vergunningen en de financieringen zijn zo goed als rond. De initiatiefnemers staan op het punt om de eerste experimentele pilot te ontwikkelen:
“De Floating Farm is een game changer in de agrosector. Het is een boerderij die bestaat uit drie ‘gestapelde landschappen’. Ten eerste is er het uitermate stabiele drijflichaam die dankzij maritieme technologie is ontwikkeld. Daarop is een procesvloer gestapeld waar de zuivelproductie plaatsvindt: water wordt gezuiverd, mest wordt verwerkt en het voer voor de koeien wordt onder LED-licht gekweekt. Daar bovenop ligt een koeientuin met een aantrekkelijk verblijfsklimaat voor de koeien. Het hele project, en daarmee het voedselproductieproces, is transparant en toegankelijk voor publiek.”
“De uitdaging is om zoveel mogelijk circulair en zelfvoorzienend te zijn. Door het toepassen van de nieuwste technologie wordt het boerenbedrijf aantrekkelijk gemaakt voor de jeugd. De Merwerdehaven is gekozen omdat deze haven niet langer geschikt is voor de huidige generatie containerschepen. De haven is in transitie. Hierin past een nieuwe functie: dagelijks vers en gezond voedsel produceren voor de Rotterdammers.”
“Onze droom is behalve dagelijks verse zuivelproducten ook ander voedsel op zo duurzaam mogelijke manier dichtbij de stad te produceren. Rotterdam is ons living lab. Hier blijven we voortdurend bezig met innoveren. Uiteindelijk willen we al deze innovaties uitrollen over de hele wereld.”
Wil jij meer weten over de Floating Farm? Klik dan hier voor de website. Ben jij benieuwd hoe het precies zit met de circulariteit of heb je andere vragen? Klik dan hier voor de FAQ-pagina van de Floating Farm. De afbeeldingen en de video bij dit stuk zijn eigendom van Floating Farm en BELADON.

Verder lezen?

In Rotterdam kan je ook de grootste Dakboerderij van Europa vinden. Klik op de afbeelding om daar meer over te lezen.
Dakakker

Over de schrijver

3 gedachten over “Rotterdam krijgt een drijvende boerderij”

  1. Pingback: Vertical Farms zijn de schooltuinen van de toekomst

  2. Maak van het platte zonnepark, een 3-D variant . . . . . in de vorm van een drijvende horeca boerderij. Het overschot aan electriciteit kan dan opgeslagen worden als ter plekke bruikbaar voedsel . In verschillende ‘ eetstallen’ in deze boerderij kunnen dan alle dagen van het jaar verse groente gekweekt en geconsumeerd worden. Door omzetting van onbruikbare golflengtes van licht voor planten door de zonnecellen, kan de daardoor electriciteit gebruikt worden om LED lampen precies enkel het gewenste groeilicht te maken. Dat kan ook in de natuurlijke nacht, mits de stallen licht dicht gemaakt worden. In een stad die 24/7 leeft, lijkt me dat een prima optie.

Reacties zijn gesloten.