Floor gaf alles op om op avontuur te gaan, op de fiets

Het plan was om een half jaar lang de Pacific Crest Trail te lopen, zoals schrijfster Cheryl Strayed van de verfilmde bestseller Wild. Een half jaar wandelen met je rugzak op, van de Mexicaanse grens tot aan Canada. Floor Ockers (34) had er alles voor opgegeven: haar baan, haar huis en haar relatie van 15 jaar. Maar een paar weken voordat ze zou vertrekken, ging Nederland in de eerste lockdown. En dus werd het wandelen en kanoën door Nederland om vervolgens met de fiets Europa in te trekken. En passant leerde ze ook nog haar nieuwe liefde kennen. HetkanWEL sprak met Floor over haar hang naar avontuur en een onvoorspelbaar leven.

Ontspullen

“De beslissing om alles op te geven, ging bepaald niet over één nacht ijs. Ik lag er jaren wakker van en heb het er eindeloos vaak over gehad, maar ik kwam steeds tot dezelfde conclusie. Het huisje-boompje-beestje leven waarin ik terecht gekomen was, paste niet bij mij. Het mooie jaren dertig huis dat we verbouwd hadden. De drie katten. De liefde van mijn leven met wie ik al 15 jaar samen was. Er knaagde iets. Ik droomde mijn hele leven al van een vrij bestaan à la Lara Croft of Indiana Jones. Mijn vriend deelde die droom niet en dus maakten we het uit.”

“We hebben toen samen in één weekend al mijn spullen weggedaan. Dat ontspullen werkte heel therapeutisch. Je leven wordt er letterlijk zo veel lichter door. Mijn hele hebben en houwen past nu in een paar tassen. Ik heb alles in de auto gegooid en ben toen eerst een paar maanden als nomade in Nederland gaan leven voordat ik in april zou vertrekken naar de Verenigde Staten.”

Pacific Crest Trail

“Ik wilde al een hele tijd de Pacific Crest Trail lopen. Die mooie, ruige natuur. De wilde dieren. Het trok me gewoon. Ik had alles al geregeld: het visum voor een half jaar en een permit om de trail te mogen lopen. Maar een paar weken voordat ik zou vertrekken, kondigde de premier aan dat we in lockdown gingen in verband met het coronavirus. Al mijn plannen vielen toen in duigen. Dat was even slikken en zorgde natuurlijk ook voor momenten van grote twijfel: wat had ik gedaan?! Ik had alles opgegeven en kon nu niet eens weg om mijn grote droom waar te maken.”

Op avontuur in Nederland

“Ik besloot me niet te laten kennen en te kijken wat er wél mogelijk was. Er werd afgeraden om de grens over te steken en dus zocht ik het avontuur in eigen land. Ik heb het Pieterpad gelopen, wild gekampeerd en de IJssel af gekanood, maar het was niet genoeg. Op een dag in mei heb ik al mijn spullen op de fiets geladen en zonder iemand iets te zeggen, ben ik de grens overgestoken naar Duitsland.”

Op Avontuur

De grens over

“In die tijd droegen ze in daar al mondkapjes en waren de campings (net als de hotels) gesloten. Ik moest me dus noodgedwongen in de bossen verstoppen en wildkamperen, wat daar officieel niet mag. Daarom wilde ik naar Scandinavië: daar mag je wildkamperen en heb je bovendien prachtige natuur. Maar ik had zo’n harde tegenwind die eerste dagen, dat ik letterlijk besloot dat ik met de wind mee wilde leven. En dus gooide ik het stuur letterlijk om en ging ik richting het oosten.”

“Eind september liep ik tegen de eerste grens aan, die gesloten werd. In Hongarije. Toen gingen ook de campings dicht en gingen ze in Oost-Europa al in een lockdown. Ik zag het niet zitten om weer in de bossen te moeten overnachten, terwijl het kouder zou worden en uiteindelijk zelfs zou gaan vriezen. Dus liet ik mijn fiets in Boedapest achter bij mijn nieuwe liefde en pakte ik het vliegtuig naar Sicilië. Toen Italië in lockdown ging, besloot ik naar Athene te vliegen, maar op het moment dat ik daar aan kwam ging ook Griekenland op slot. Je mocht de regio niet verlaten en alleen naar buiten met een sms van de overheid. Er waren zes geldige redenen om naar buiten te gaan.”

Tijdelijk terug in Nederland

“Na drie weken dacht ik: dit is zonde van mijn tijd en van mijn geld. Ik wilde op avontuur, maar zit hier letterlijk opgesloten. Dus besloot ik terug naar Nederland te vliegen en als freelance communicatie adviseur aan de slag te gaan voor GGD GHOR. Zo kan ik mijn steentje bijdragen tot dat de grenzen weer opengaan en ik weer op reis kan. Samen met mijn nieuwe liefde wil ik dan naar de Balkanlanden: hij komt daar vandaan en ik ben er nog niet geweest. En uiteindelijk willen we toch samen naar de Verenigde Staten om te hiken. Of het de Pacific Crest Trail wordt of dat ik zelf mijn route bepaal, weet ik nog niet zeker, maar ik denk het laatste. Tot die tijd leef ik als een nomade in Nederland en zijn we aan het kijken of mijn vriend naar Nederland kan komen, want hij zit nu nog in Boedapest.”

Volg de avonturen van Floor op haar site Adventure Virgin of volg haar YouTube kanaal. Lees ook het verhaal van Ashley en Kees, die samen met hun kind hun droomleven leven in een camperbus.

Zou jij alles kunnen opgeven om op deze manier, zonder plan of bestemming, op avontuur te gaan? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Floor gaf alles op om op avontuur te gaan, op de fiets”

  1. Ik vind het geweldig wat Floor onderneemt. Zij maakt haar dromen waar en ze heeft groot gelijk. Ik ben nu zoals men dat noemt aardig op leeftijd en hoewel ik nog steeds erg veel dingen leuk vind, weet ik ook dat ik nooit zo avontuurlijk geweest ben als Floor. Ik wens haar veel plezier toe en hoop dat ze nog lang van haar avonturen kan genieten. Ik ga me abonneren op haar You Tube kanaal zodat ik kan meegenieten. Succes Floor!

  2. Genieten van je video, de natuur en van jou. Geweldig dat je dit doet! Ik volg je graag. Heb ook veel gefietst door Nl, DSL en Frk, maar dat gaat niet meer zo goed. Heel veel succes.

  3. Dit klinkt als een heel leuk verhaal ! Zou ik eigenlijk ook wel willen doen, “leven met de wind” en nog vele mensen. Maar stel nu eens dat heel veel mensen het zo zouden aanpakken, Stel nu eens dat iedereen het zo zou doen… dan hebben we wel een probleem, dan stort ons hele systeem in mekaar, gezondheidszorg, openbaar vervoer, voedselvoorziening, veiligheidsdiensten (politie), enz… alles eigenlijk. Dus vind ik dit wel leuk verhaal, maar hopelijk kent dit niet te veel navolging. Meer zelfs, ik vind dit ronduit “egoistisch” bij nader inzicht… Ze denkt alleen aan wat zij ZELF wil, denkt weinig aan een ander, weinig verantwoordelijkheidsgevoel naar de maatschappij toe (niet dat deze perfect is, verre van). Of is dit slechts een éénmalig iets, een periode in haar leven ? Is me niet zo helemaal duidelijk. Hopelijk vind Floor met haar nieuwe vriend wat rust in haar leven, en beperkt het avontuur tot nu en dan.

Reacties zijn gesloten.