Gastbijdrage van Derk Loorbach, directeur DRIFT aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
In samenwerking met NRC hebben Drift (Erasmus Universiteit Rotterdam) en R2 Research de afgelopen weken het gedrag van duurzame NRC lezers in kaart gebracht. Het onderzoek ging in op het gedrag van NRC lezers: hoe vaak eten ze geen vlees, hoelang wordt er gedoucht, op basis waarvan wordt een auto aangeschaft en hoeveel bereidheid is er om te investeren in verduurzaming van de woning. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de trend die experts al enige tijd signaleren: die van een voorhoede van consumenten die bewust op zoek zijn naar een meer duurzame leefstijl.
Deze groeiende groep koplopers is in toenemende mate in staat producenten en verkopers te stimuleren tot een snelle verduurzaming. Denk aan duurzaam voedsel, schonere auto’s en bewust gebruik van energie en water. Tegelijk zijn door de groeiende vraag naar duurzame alternatieven de afgelopen jaren ook op veel fronten de prijzen gedaald. Denk hierbij aan zonnepanelen die inmiddels economisch aantrekkelijker zijn dan elektriciteit van het net. Duurzaam consumeren betekent niet langer dat je een dief van je eigen portemonnee bent.
Tegelijk laat het onderzoek ook de dilemma’s zien waar de groene NRC lezers tegenaan loopt. Het is vaak wel een beetje minder (vlees, reizen, water, energie), maar radicaal om gaan ze nog niet. Een nog beperkt deel is bezig geheel eigenaar te worden van zijn of haar energiehuishouding, reist alleen duurzaam elektrisch of met ov/fiets, en gaat maar beperkt op vakantie in eigen land. Zo worden behaalde voordelen, met duurzaam gedrag op verschillende vlakken, snel teniet gedaan door een verre vliegvakantie.
Toch is de toename van duurzaam consumentengedrag niet onbetekenend. Naast de impact die het heeft op productie van allerlei goederen, kan het ook de voorbode van een bredere cultuuromslag zijn richting een samenleving waar de kwaliteit van het geconsumeerde en het bewust consumeren de norm worden. Duurzame energie, voedsel en mobiliteit worden steeds betaalbaarder en raken daarmee ingeburgerd. Floris-Jan en Annelieke effenen met hun duurzame leefstijl daarmee het pad voor Henk en Ingrid, die over een paar jaar dezelfde weg zullen volgen.
De online enquête is ingevuld door 563 NRC lezers met affiniteit met duurzaamheid. Via NRC.nl en een advertentie in de krant is men geattendeerd op het onderzoek. Het is daarmee niet representatief voor de NRC lezer in het algemeen, maar wel voor dat deel van de NRC lezers met een groene interesse.
Bron: NRC.nl/groen
Duurzame mode is nu ook betaalbaar, dat bewijzen watMooi en EN& op de hetkanWel-avondwinkel. Meld je snel aan.
Lees ook:
Verhaal achter de schoen is belangrijk
De voordelen van elektrisch leasen
KFC-kippetjes slopen het regenwoud
Floris-Jan en Annelieke effenen het pad voor Henk en Ingrid
- Geplaatst door Frissewind
- 3 juni 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur